Στις δύσκολες ώρες που βιώνει και που αναμένεται να βιώσει ο ελληνικός Τουρισμός αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επανεκλεγείς A’ Aντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος αρχικά στην επανεκλογή του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο κ. Τάσιος τόνισε πως «η εντολή ανανεώθηκε από τους συναδέλφους στα δύσκολα και αυτό σημαίνει ότι γίνονται πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση, από εκεί και πέρα όπως γνωρίζεται δεν νομοθετούμε, αλλά προτείνουμε. Και το θέμα είναι να γίνουν ακόμα καλύτερα τα πράγματα σε ένα «πολεμικό» κλίμα που έχουμε από τον Μάρτιο και μετά».
Αναφορικά με το πως βλέπει ο ίδιος να κινείται ο τουρισμός στο επόμενο διάστημα και το αν θα καταφέρουμε ως χώρα να σώσουμε την παρτίδα στον κλάδο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι «πολύ δύσκολα! Φτάνουμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο αφίξεων για όσους μπορούν να έρθουν, ωστόσο όπως βλέπετε και εσείς επιδημιολογικά, κάποιες χώρες από αυτές που μας ενδιέφεραν αλλάζουν πορεία στα νούμερά τους. Αυξάνονται τα κρούσματά τους και αυτό δημιουργεί ενδοιασμούς στο κατά πόσο μπορούν να έρθουν πελάτες από εκεί. Όχι μόνο γιατί πρέπει να τους κάνουμε ένα τεστ στην είσοδο της χώρας, αλλά επειδή οι ίδιοι έχουν μια φοβία στο να ταξιδέψουν.
Εκεί νομίζω ότι είναι και το μυστικό της χρονιάς, δηλαδή πόσοι θα είναι αυτοί τελικά που θα τολμήσουν να κλείσουν ένα ταξίδι κυρίως στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα για να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε κάτι περισσότερο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι ξεκάθαρο αυτό. Ακόμη και από τα Βαλκάνια όπου θεωρητικά περιμένουμε πολλούς τουρίστες και από εκεί υπάρχουν ενδοιασμοί και μη ξεχνάτε ότι υπάρχει και το οικονομικό στη μέση. Όταν κάθε χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια ύφεση, αντιλαμβάνεστε ότι όλοι κάνουν και ένα βήμα πίσω.
Άρα λοιπόν πηγαίνουμε μέρα – μέρα. Κοιτάμε να δούμε πόσοι θα ανοίξουν από τα ξενοδοχεία – μέχρι πριν από λίγες ημέρες 4.700 ξενοδοχεία είχαν εξασφαλίσει βεβαίωση πρωτοκόλλων υγείας – που σημαίνει λιγότερα από τα μισά, οπότε αυτό δείχνει και την τάση της αγοράς».
Αναφορικά με τη δήλωση Μητσοτάκη που ανέφερε «πως θα ήταν υπέρμετρα πατριωτικό από τους ξενοδόχους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα, να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό» ο Γρηγόρης Τάσιος υπογράμμισε πως «εμείς με τον διάλογο που έχουμε αυτή τη στιγμή με τη κυβέρνηση και με το υπουργείο Εργασίας καταλήξαμε σε μια συμφωνία, σε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Αποφασίσαμε να μπούμε στο πρόγραμμα επαναπρόσληψης για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας με 534 ευρώ έως ότου να αποκτήσει πληρότητα το κάθε ξενοδοχείο και να μπορεί ο εργαζόμενος – από τους περίπου 80.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους να εξασφαλίζει τουλάχιστον τα μίνιμουμ.
Επίσης θα πρέπει να δούμε πως θα ρυθμίσουμε το θέμα και στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία γιατί βλέπετε ότι οι πόλεις δεν έχουν κόσμο. Άρα πιθανόν αυτό το κομμάτι να χρειαστεί ενίσχυση από τον Σεπτέμβριο και μετά ενώ παράλληλα θα πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε το πρόγραμμα συνεργασιών πιο ευέλικτο. Εμείς για παράδειγμα θέλουμε πλήρη απασχόληση και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, όμως βήμα – βήμα και βλέποντας τις ανάγκες της σεζόν θα δούμε πως θα το προσαρμόσουμε. Να τονίσω δε, ότι μέσω αυτού του προγράμματος επαναπρόσληψης των εργαζομένων έχουν εξασφαλιστεί και τα 50 ένσημα που για πρώτη χρονιά θα είναι το μίνιμουμ, ώστε να μπορέσει να έχει κάποιος ταμείο ανεργίας».
Σε ερώτηση για το αν η ΚΥΑ που προβλέπει και δωμάτια κορονοϊού στα ξενοδοχεία τον βρίσκει σύμφωνο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε πως «γι’ αυτό το θέμα τις τελευταίες δυο – τρεις ημέρες έχει γίνει μεγάλη κουβέντα και εμείς είμαστε πάγια σταθεροί στη θέση μας ότι πρέπει να υπάρχουν ξενοδοχεία αναφοράς Covid – 19. Και αυτή η θέση μας δεν αλλάζει. Γι’ αυτό κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια μέχρι τη Δευτέρα από κοινού με το υπουργείο Τουρισμού να βρούμε αυτά τα ξενοδοχεία ανά τη χώρα και από εκεί και πέρα βάζουμε πλάτη μέχρι να βρεθεί και να συμπληρωθεί η λίστα. Θα ορίζονται δηλαδή κάποια δωμάτια ανά ξενοδοχείο μέχρι να βρεθούν τα ξενοδοχεία και να ολοκληρωθεί αυτή η λίστα τον πάνω από 60 ξενοδοχείων που πρέπει να βρεθούν. Πιστεύω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε καταλήξει και έτσι δεν θα υπάρχει η υποχρέωση αυτή παρά μόνο η προαίρεση».
Για το αν υπάρχει αισιοδοξία τελικά για τον Τουρισμό τη φετινή χρονιά, ο Γ. Τάσιος απάντησε πως όσοι «εργαζόμαστε σε αυτή την αλυσίδα διαχείρισης της κρίσης νομίζω ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάμε για Ιούλιο και βλέπουμε. Ήδη υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας εταιρειών. Και μιλάμε ακόμη και για εταιρείες κολοσσούς. Δεν μπορώ λοιπόν να είμαι αισιόδοξος για τη χρονιά αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αυτό που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε είναι να είμαστε μεταξύ μας ενωμένοι, γιατί έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες όχι μόνο για τον κλάδο μας αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Και λυπάμαι γιατί δεν έχουμε καταλάβει τι έρχεται στην καθημερινότητα. Φυσικά στόχος είναι να βρεθεί το φάρμακο και το ’20-’21 να πάνε καλύτερα τα πράγματα, αλλά όταν ένα εποχικό ξενοδοχείο έχει να πάρει έσοδα από τον Νοέμβρη του ’19, κινδυνεύουμε να κλείσουμε 18 μήνες χωρίς έσοδα. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ».
Ακούστε ολόκληρη την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΤΕ στον Flash 99,4:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός: «Η Ελλάδα θα υποδεχτεί και Βρετανούς τουρίστες»