Θεσσαλονίκη: Χλιαρή η πρώτη μέρα εκπτώσεων

Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου

“Μέτρια” χαρακτήρισαν οι καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, αφού η κίνηση στην αγορά δεν ήταν έντονη, ενώ λιγότερο έντονη ήταν η καταναλωτική δραστηριότητα όσων έκαναν την βόλτα τους στα μαγαζιά. Οι εκπτώσεις ήταν αρκετά γενναιόδωρες, αφού σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 50%, ωστόσο δεν κατάφεραν -την πρώτη μέρα τουλάχιστον- να δελεάσουν τους καταναλωτές και να τους πείσουν να προχωρήσουν τελικά σε αγορές.

“Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”

“Έχουμε βάλει τις πιο χαμηλές τιμές, αλλά δεν έχει τόση κίνηση, όση θα έπρεπε να έχει. Κάποιοι ψώνισαν μέσα στις γιορτές, αλλά γενικά ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”, δήλωσε στο Politik.gr ο Κωνσταντίνος Δ., ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης επί της Εγνατίας. Όπως υποστήριξε, η κίνηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι καταστηματάρχες περιμένουν να βελτιωθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες μέρες.

 

 

“Ξεκινάει χλιαρά και μετά ανεβαίνει. Σήμερα ήταν έτσι κι έτσι. Ήρθαν κάποιοι και ψώνισαν, αλλά περιμένουμε να έρθουν κι άλλοι”, ανέφερε η Μαρία Τ., πωλήτρια σε κατάστημα ένδυσης επί της Τσιμισκή. Όσο εκείνη μας έλεγε για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, πολλά άτομα έμπαιναν στο μαγαζί, έριχναν μια ματιά στις τιμές και στα ρούχα με το κόκκινο καρτελάκι της έκπτωσης, αλλά εν τέλει έφευγαν με άδεια χέρια.

Αγορές τις τελευταίες μέρες των εκπτώσεων

“Θέλω πρώτα να δω τις τιμές, να δω τι μου αρέσει και να αγοράσω κάποια άλλη στιγμή”, δήλωσε μια νεαρή πελάτισσα. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που περιμένουν τις τελευταίες μέρες των εκπτώσεων, προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους έχοντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Μπορεί τότε να έχουν μείνει λίγα προϊόντα, αλλά η τιμή τους θα είναι πολύ χαμηλή.

 

Εκτός από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και τις αγορές των Χριστουγέννων (οι οποίες βέβαια ήταν μειωμένες και οδήγησαν σε πτώση 15% του τζίρου των καταστημάτων), οι καταστηματάρχες επισημαίνουν έναν ακόμη λόγο που η κίνηση την πρώτη μέρα των εκπτώσεων ήταν χαμηλή: Τις ενδιάμεσες μικρές εκπτώσεις, τα δεκαήμερα προσφορών δηλαδή, και φυσικά την “ξενόφερτη” Black Friday, που αποκτά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερη δημοφιλία.

“Το σωστό θα ήταν να έχουμε δύο μεγάλες εκπτώσεις. Αλλά δεν μπορείς να τα βάλεις με τον ανταγωνισμό. Και αφού το επιτρέπει το κράτος, δεν μπορείς να κάνεις κάτι”, υποστήριξε ο Γιάννης Κ, υπεύθυνος σε κατάστημα ρούχων.

Στις 29 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η εκπτωτική περίοδος

Οι χειμερινές εκπτώσεις άρχισαν σε όλη την Ελλάδα σήμερα και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου 2020, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε όλη την επικράτεια από τις 11:00 έως τις 20:00.