Θεσσαλονίκη: Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση

Θεσσαλονίκη: Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση

Του Αντώνη Τσολναρά
Με καταθέσεις στεφάνων, στολισμό δημοσίων κτηρίων και έκθεση αναμνηστικών ντοκουμέντων θα γιορτάσει -μεταξύ άλλων- και φέτος η Θεσσαλονίκη, την επέτειο απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (1944), την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει στις 12:30 απόδοση τιμών στο μνημείο της αναθεματικης πλάκας που βρίσκεται κοντά στο Βασιλικό θέατρο -ενδέχεται να προχωρήσει σε ομιλία ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Γιώργος Τσαβλής. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης του φωτογραφικού υλικού και του Τύπου της εποχής στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, ενώ αργότερα θα διεξαχθεί και μία μικρή συναυλία με τα ρεμπέτικα της κατοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή, επίσης θα στολιστούν και θα φωταγωγηθούν τα δημόσια κτήρια της Θεσσαλονίκης και κυρίως, το δημαρχιακό Μέγαρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου με πιθανότητα παράτασης, ενώ οι πόρτες θα είναι ανοιχτές όλες τις ημέρες εκτός της Δευτέρας, από τις 11:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00. Σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, η γιορτή της 30ης Οκτωβρίου είναι τοπική και κατοχυρωμένη με προεδρικό διάταγμα στι 9 Μαΐου του 2016, ενώ κάλεσε όλους τους Θεσσαλονικείς να τιμήσουν με την επίσκεψή τους την έκθεση.

Από την πλευρά του ο Άρης Στυλιανού, πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τους εορτασμούς, χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική την έκθεση για τον παράνομο Τύπο», εξέφρασε τη χαρά του που θα συμμετέχει το ΚΘΒΕ στις εκδηλώσεις και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε την ιστορία μας στη Θεσσαλονίκη».

«Να βάλουμε φρένο στους νοσταλγούς του ναζισμού»

«Να βάλουμε φρένο στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού» δήλωσε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Σπύρος Κουζινόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η έκθεση του παράνομου Τύπου θα φιλοξενήσει 32 από τις πιο σημαντικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν παράνομα στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπως η «Ελευθερία», η «Νίκη» «Ο νέος δρόμος» και άλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «για πολλά χρόνια γιορτάζαμε την έναρξη του πολέμου και όχι τη λήξη. Τώρα αυτές οι δύο ημερομηνίες γεφυρώνονται ως δείγμα ιστορικής αυτογνωσίας για τον σκληρό αγώνα που έδωσε ο λαός για την απελευθέρωσή του», ενώ σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ανέφερε ότι «η 30η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης αλλά και διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων», καλώντας μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Δείτε επίσης: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ (vd)

Loading

Play