Θεσσαλονίκη: Όλα έτοιμα για το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου
EUROKINISSI @ B. Βερβερίδης

Θεσσαλονίκη: Όλα έτοιμα για το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από 26 Ιουνίου μέχρι 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Τις παραμέτρους της διοργάνωσης που φέτος θα έχει ιδιαιτερότητες λόγω του κορονοϊού, εξήγησε μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή Flash Δρομο-λόγιο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Xαράλαμπος Μπαρμπουνάκης.

«Βεβαίως και θα γίνει φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Για 39η συνεχόμενη χρονιά χιλιάδες τίτλοι βιβλίων θα τοποθετηθούν στην παραλία της πόλης από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τις «ομπρέλες του Ζογγολόπουλου». Κατά την διάρκεια του θα παρουσιαστεί όλη η σύγχρονη παραγωγή στις νέες εκδόσεις που υπολογίζονται φέτος σε πάνω από 10.000 τίτλους βιβλίων.

Όπως γνωρίζετε ήδη και φέτος το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τον δήμο Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν ότι η φετινή χρονιά παρά τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν θα είναι εφάμιλλη των προηγούμενων ετών, παρόλο που θα πρέπει να σημειώσουμε δεν θα υπάρξουν οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα στηθεί δηλαδή η ειδική εξέδρα μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου λάμβαναν χώρα οι μουσικές εκδηλώσεις, διάφορες προβολές ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά.

Πέρσι για παράδειγμα είχαμε μια συναυλία που γιορτάσαμε τα πενήντα χρόνια από το Woodstock, συναυλία που αργότερα μεταφέρθηκε στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Θα υπάρξει λοιπόν μια μικρή ανάπαυλα σε αυτόν τον τομέα αλλά αισιοδοξούμε ότι με την παρουσία συγγραφέων και των εκδοτών στους χώρους του φεστιβάλ

EUROKINISSI @ B. Βερβερίδης

Αναφορικά με την τοποθέτηση των περιπτέρων και αν θα τηρηθούν μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, τόνισε ότι «τα περίπτερα θα είναι τα ίδια με αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έρχονται από το εξωτερικό, ενώ θα τηρήσουμε και τις αποστάσεις και πιστεύω ότι μέσα σε αυτά το πλαίσιο οι βιβλιόφιλοι θα μπορέσουν να ξεφυλλίσουν τα αγαπημένα τους βιβλία».  

Μια από τις ανέκδοτες ιστορίες που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι κάθε φορά που πραγματοποιείται το φεστιβαλ βιβλίου στην πόλη, συνοδεύεται και από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία χάριν αστεϊσμού αποδίδονται στην εκδήλωση. «Είναι γνωστά τα μπουρίνια που μας συνοδεύουν κάθε χρόνο γεγονός που έχει βοηθήσει στην έκδοση ανεκδότων και ευφυολογημάτων γύρω από το φεστιβάλ. Εμείς πάντως τα θεωρούμε γούρι και μαζί με αυτά φτάσαμε στις 39 συνεχόμενες διοργανώσεις».

Για τον ρόλο που έπαιξε το βιβλίο στο διάστημα της καραντίνας, ο Χ. Μπαρμπουνάκης υπογράμμισε πως «πράγματι το βιβλίο ήταν μια συντροφιά στο διάστημα που ο κόσμος ήταν κλεισμένος στο σπίτι του. Το βιβλίο έχει τέτοιες στιγμές, μοναχικές. Στρέφει τον κόσμο στη γνώση».

Εξάλλου, για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και την κίνηση που παρουσίασαν μετά την κρίση του κορονοϊού, ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, σημείωσε πως «πήγαν πολύ καλά τα βιβλιοπωλεία, γι’ αυτό άλλωστε και στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη ήταν από τα πρώτα καταστήματα που άνοιξαν μετά από δυόμιση μήνες καραντίνας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χαράλαμπου Μπαρμπουνάκη στον Flash 99,4:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή στον πρωθυπουργό για την στήριξη του βιβλίου και του Τύπου

Loading

Play