Θεσσαλονίκη: Το τραγούδι που ένωσε 40 καλλιτέχνες (vd)

Θεσσαλονίκη: Το τραγούδι που ένωσε 40 καλλιτέχνες (vd)

Οι δυσκολίες που έχουν επιφέρει τα μέτρα περιορισμού στην προσπάθεια μη εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν εμπόδισαν 40 καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μέσω της…τεχνολογίας ένωσαν τις φωνές τους και διασκεύασαν το καταπληκτικό τραγούδι των Αντώνη Βαρδή και Κώστα Τριπολίτη με τίτλο «Σχήμα Λόγου».

Παρά τις πολλές εργατοώρες που χρειάστηκαν ώστε να υπάρξει συγχρονισμός των φωνών, να οργανωθεί η παραγωγή αλλά και η ενορχήστρωση, ο εκ των εμπνευστών του πρωτόγνωρου εγχειρήματος, Γιώργος Φωκάς, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» τόνισε όλα άξιζαν τον κόπο, αφού το τραγούδι αγκαλιάστηκε από τον κόσμο.

«Για εμάς τους καλλιτέχνες είναι ευκαιρία να μένουμε δημιουργικοί όταν μένουμε σπίτι, γιατί αυτό δε συμβαίνει συχνά σε περιόδους μη καραντίνας όπως φαντάζεστε. Στο πλαίσιο αυτό βόλεψε κατά μία έννοια όλη αυτή η κατάσταση. Παρά τα κακά εμείς προσπαθούμε να κοιτάμε τη θετική πλευρά και μένουμε δημιουργικοί, φτιάχνουμε ότι μπορούμε και προσφέρουμε και στον κόσμο κάτι θετικό προσπαθώντας να περάσουμε μέσα από τη μουσική τα μηνύματα που θέλουμε» τόνισε αρχικά ο Γ. Φωκάς, ο οποίος στο βίντεο παίζει και κιθάρα.

Επιπρόσθετα μιλώντας για το πως ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Βαφείδη σκέφτηκε το συγκεκριμένο εγχείρημα υπογράμμισε ότι «η αλήθεια είναι ότι η δουλειά ήταν πολύ χρονοβόρα, ωστόσο υπήρχε η ιδέα καιρό τώρα να κάνουμε κάτι συλλογικό με τα υπόλοιπα παιδιά. Και τώρα που βρεθήκαμε όλοι στο σπίτι ήταν ευκαιρία να το κάνουμε πράξη. Θέλαμε να προσφέρουμε στον κόσμο μια κοινή δουλειά, βρήκαμε ένα τραγούδι που πιστεύουμε ότι ταιριάζει στην περίπτωση, φτιάξαμε τους οδηγούς, κάναμε τα πλάνα μας, οργανωθήκαμε και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Ακούστε το τραγούδι:

Όσο για το πόσο είναι εύκολο είναι να συντονιστούν όλες αυτές οι φωνές και μάλιστα από απόσταση; Ο Γ. Φωκάς προσθέτει πως «είναι δύσκολο, αλλά αν υπάρχει όρεξη και μεράκι από όλους, γίνεται. Στην προκειμένη περίπτωση έφτιαξα εγώ έναν οδηγό, έστειλα στα παιδιά το ποιος θα πει τι, έγινε αυτός ο διαχωρισμός των φωνών, έπαιξε ο καθένας τα όργανα από πάνω και αφού τα είχαμε όλα αυτά, στη συνέχεια έκοψα – έραψα και στο τέλος εμφανιστήκαμε όλοι μαζί για να βγει αυτό το αποτέλεσμα».

«Και εννοείται πως θα έχουμε ανάλογα εγχειρήματα στο μέλλον. Και με καινούργιους καλλιτέχνες και με πιο γνωστούς και γενικά με όποιον έχει όρεξη να προσφέρει. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια» τονίζει και σχετικά με την ανταπόκριση που είχε το βίντεο συμπληρώνει: «η αλήθεια είναι ότι τόσο πολύ δεν το περιμέναμε αλλά χαιρόμαστε πάρα πολύ που έπιασε τόπο όλο αυτό. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη όρεξη».

Ολόκληρο το ηχητικό από την συνέντευξη με τον Γ. Φωκά στον Flash 99,4:

Ολ. Δριβάκου: Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα

Για το ίδιο εγχείρημα στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή, μίλησε και η τραγουδίστρια Όλγα Δριβάκου που επίσης συμμετείχε στο εγχείρημα.

«Με την πλειοψηφία των καλλιτεχνών που συμμετέχουν έχουμε συνυπάρξει και σε δουλειές αλλά και σε παρέες. Όποτε ήταν κατά κάποιο τρόπο εύκολο να το αποφασίσουμε. Εγώ από την πλευρά μου δηλαδή, άνοιξα μια μέρα το Facebook βρέθηκα σε μια κοινή συνομιλία όπου ο καθένας έβαλε τρεις – τέσσερις ακόμη συνεργάτες και φίλους που θεώρησε ότι ταιριάζει σε αυτό και σαν φωνή και σαν ιδεολογία και προχωρήσαμε. Έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις για διάφορα κομμάτια και τελικά καταλήξαμε στο «Σχήμα Λόγου» που είναι από τα πλέον κατάλληλα για την κατάσταση την οποία βιώνουμε» τονίζει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στον Νίκο Βαφείδη και τον Γιώργο Φωκά οι οποίοι πέρα από το μουσικό κομμάτι έχουν ασχοληθεί και με τεχνικά ζητήματα για να βγει αυτό το αποτέλεσμα».

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι στο συγκεκριμένο τραγούδι υπάρχει και απόδοση στη νοηματική από τη Νόνικα Μαλκουτζή, η Όλγα Δριβάκου υπογράμμισε συγκινημένη πως «η πρωτοβουλία αυτή για μένα, ήταν η πλέον σημαντική. Σε γενικότερο πλαίσιο, στο βίντεο συμμετέχουν υπέροχοι άνθρωποι και καλλιτέχνες. Γνώριζα ότι η Νόνικα Μαλκουτζή είναι ένα από αυτά τα άτομα, γνώριζα ότι είχε ασχοληθεί με τη νοηματική και χάρηκα πάρα πολύ που συμμετείχε σε αυτό. Μπορώ να πω ότι απέδωσε υπέροχα το τραγούδι, διότι εκτός των άλλων η Νόνικα είναι και εξαιρετική ηθοποιός, εκτός από τραγουδίστρια και ηθοποιός».

Μιλώντας για το μέλλον και αν θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα ανάλογα εγχειρήματα, η Όλγα Δριβάκου υπογράμμισε πως «όλο αυτό συνέβη για να βγούμε και εμείς από την «μιζέρια» που μπήκαμε ιδιαίτερα μετά τον πρώτο καιρό της καραντίνας οπότε και δεν είχαμε προλάβει να συνηθίσουμε και αυτή την κατάσταση. Το γεγονός ότι αυτό επηρέασε και άρεσε σε πολύ κόσμο που βγήκε από μια δύσκολη μέρα, σαφώς και μας δίνει κίνητρο να κάνουμε και άλλα πράγματα. Θα υπάρξει υλικό. Δεν ξέρω αν θα είναι και από τους 40 μας ή από μικρότερες ομάδες, ωστόσο είμαστε άνθρωποι που δεν εφησυχάζουμε».

Τέλος, μιλώντας για το ζήτημα που αφορά όλους τους μουσικούς αναφορικά και με το κλείσιμο των μουσικών σκηνών, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέριμνα προς το παρόν από την πλευρά του κράτους για την καταβολή του επιδόματος, τόνισε ότι «χαίρομαι που το αναφέρεστε σε αυτό το ζήτημα και μας δίνετε το βήμα να πούμε και εμείς κάτι. Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος κάνει μεγάλο αγώνα από την πρώτη στιγμή γι’ αυτό το θέμα και παρόλο που εγώ προσωπικά εμπίπτω στους κώδικες που δικαιούνται επίδομα – διότι κάνω κι άλλη δουλειά – μου είναι αδιανόητο το γεγονός σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται οι καλλιτέχνες.

Πέρα από τις κλασσικές δυσκολίες που υπάρχουν δηλαδή στο επάγγελμά μας, που δεν υπάρχουν σε άλλες δουλειές π.χ. το γεγονός ότι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε ανασφάλιστοι ή να πληρωθούμε λιγότερα από τα συμφωνημένα επειδή δεν είχε κόσμο, κάνουμε και το επάγγελμα του διασκεδαστή που ο άλλος το βλέπει και λίγο σαν “πολυτέλεια”. Αυτό ελπίζω να αλλάξει σαν νοοτροπία, διότι αν το σκεφτούμε στη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ακούει μουσική, που δεν βλέπει ταινίες, που δεν διαβάζει βιβλία. Είναι ανάγκη να καταλάβουμε δηλαδή ότι η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια είναι αναγκαιότητα».

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Όλγας Δριβάκου στον Flash 99,4:

Loading

Play