ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία: Κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Λίγες μόνο μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία ξεκινάει εκ νέου τις προκλήσεις, με τον Υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να κάνει λόγο για γεωτρήσεις και έρευνες στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Ντονμέζ εξήγησε πως η Τουρκία δαπάνησε πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς τη συμβολή πολυεθνικών εταιρειών. Γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στα όρια της τουρκικής ΑΟΖ, όπως εξήγησε, όσο όμως και στα θαλάσσια ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

propoli

Οι δηλώσεις έρχονται λίγες μέρες μετά από εκείνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, πως η χώρα του σκίζει τους χάρτες και θέτει τα δικά της… στάνταρ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ο κ. Ντονμέζ σημείωσε στη συνέχεια: «Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας». Θυμίζουμε ότι ο όρος Γαλάζια Πατρίδα αποτυπώνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές.

«Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου», πρόσθεσε με προκλητικό στιλ ο Ντονμέζ. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει 6 αναγνωριστικές γεωτρήσεις. «Είμαστε στη δεύτερη φάση, δηλαδή των αναγνωριστικών γεωτρήσεων και των ερευνών», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.

Η αναφορά στο μνημόνιο με τη Λιβύη

Ο κ. Ντονμέζ δεν άφησε ασχολίαστο και το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ο Τούρκος υπουργός εξήγησε πως η Τουρκία είχε ιδιαίτερα στενή συνεργασία με τη Λιβύη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και πριν την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», τόνισε ο Ντονμέζ.

Δείτε επίσης: 1,8 δισ. ευρώ απώλειες για την Ιταλία χωρίς Αμερικανούς τουρίστες

Loading