Ανακοινώθηκαν ακόμα 156 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας από τον λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα Τρίτη (τα 150 εντοπίστηκαν στο κρανίδι). Εν συνόλω, 2.401 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο καθηγητής ανακοίνωσε επίσης πέντε νεκρούς στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 121.
Μάλιστα, 59 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (μέσος όρος ηλικίας τα 67 έτη). Από αυτούς οι 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ακόμη 46 άνθρωποι αποσωληνώθηκαν. Ο κ. Τσιόδρας μάλιστα ανακοίνωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είναι περισσότερα από 2.500.000. Όσον αφορά τον θάνατο του 35χρονου συμπολίτη μας, ο καθηγητής εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, λέγοντας πως και για τους υγειονομικούς που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά “είναι κάτι που δεν χωνεύεται με τίποτα”.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίεσων κ. Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκανε σήμερα ανακοινώσεις καθότι βρίσκονταν στο Κρανίδι. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, εξετάζεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο συνέστησε για ακόμη μια φορά σχολαστική τήρηση των μέτρων. Σε καραντίνα θα τεθούν τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι, καθώς βρέθηκαν πολλά κρούσματα Covid-19.
Τσιόδρας: “Συνειδητοποιήσαμε γρήγορα την απειλή του ιού”
Ερωτηθείς σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού σε ανηλικα και βρέφη, ο λοιμωξιολόγος έδωσε κάποια στατιστικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα το 30.9% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορά ανθρώπους 18-39 ετών. Το 44% αφορά τις ηλικίες 40-64 ετών και το 22% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορά ανθρώπους 65 ετών και άνω. Από τα 2.401 κρούσματα στη χώρα μας, μόλις τα 79 αφορούν παιδιά ηλικίας 0-17 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχουμε κανέναν θάνατο ανηλίκου, ενώ έχουμε δύο θανάτους στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Επίσης, πάνω από το 60% των ασθενών έχει πάρει εξιτήριο.
Όσον αφορά τον συσχετισμό κοινής γρίπης και κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στην επιθετικότητα και στην ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η Covid-19, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον ρυθμό εξάπλωσης της κοινής γρίπης. Όπως δήλωσε, ο κορονοϊός σε έναν μήνα λειτούργησε, όπως λειτουργεί η κοινή γρίπη σε τρεισήμισι μήνες.
Όσον αφορά τη χρήση χλωροκίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις αρρυθμίες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αυτό συμβαίνει όταν χορηγείται σε μεγάλες ποσότητες. Υποστήριξε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια αν είναι το “τέλειο φάρμακο”, εντούτοις έχει εγκριθεί. Όπως είπε, θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες όταν θα έχουμε το μητρώο καταγραφής ασθενών. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει επαγρύπνηση όσον αφορά τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Κοντοζαμάνης: Εγχειρήσεις υπό όρους και προϋποθέσεις
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται εγχειρήσεις σε πολίτες. Όπως ανέφερε, το ζήτημα εξετάζεται και για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι εγχειρήσεις θα ξεκινήσουν να γίνονται υπό όρους και προϋποθέσεις, ενώ όπως είναι φυσικό στην αρχή δεν θα γίνονται με τον ίδιο ρυθμό που γίνονταν πριν από την πανδημία.