Τσιόδρας: 82 νέα κρούσματα – 1314 συνολικά – 49 νεκροί
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τσιόδρας: 82 νέα κρούσματα – 1314 συνολικά – 49 νεκροί

Ακόμη 82 κρούσματα κορονοϊού (και 20 ακόμη σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 1314. Οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται στους 49, εκ των οποίων οι 37 ήταν άνδρες και οι 12 γυναίκες. Όπως ανέφερε, 85 άνθρωποι παραμένουν σε ΜΕΘ (ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη, το 81% είναι άνδρες και περισσότεροι από το 50% υποφέρουν από υποκείμενο νόσημα).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων στη χώρα μας είναι τα 72 έτη. Στην συντριπτική τους πλειονότητα (περίπου 96%) πρόκειται για ηλικιωμένους ή για ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως βρισκόμαστε σε κατάσταση βραδείας εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα και πως πρέπει να δώσουμε χρόνο στη χώρα ώστε να είναι μπροστά από τις εξελίξεις. Όπως τόνισε με στόμφο, αν δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας κατά της νόσου, οι νεκροί στη χώρα μας μπορεί να ήταν 150, αντί για έξι την ημέρα.

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι παγκοσμίως είναι περισσότεροι από 39.000. Ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε μάλιστα πως αν χαλαρώσουμε όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, θα πληρώσουμε το τίμημα. Όσον αφορά τις μάσκες, ανέφερε πως η χρήση τους συστήνεται σε επαγγελματίες υγείας, σε ανθρώπους που ενδέχεται να νοσούν ή σε άτομα που φροντίζουν νοσούντες.

Χαρδαλιάς: “Απαράδεκτη η εικόνα σήμερα στις τράπεζες”

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος απηύθηνε αυστηρό μήνυμα προς τους πολίτες και εξέφρασε τη δυσαρέκειά του για τη σημερινή εικόνα των τραπεζών με τις μεγάλες ουρές. Χαρακτήρισε αυτή την εικόνα ως απαράδεκτη, υποστηρίζοντας πως πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν και τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους.

Μάλιστα ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, τοπικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως θα ανασταλλεί η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στο Δήμο Ιλίου, ενώ επίσης σε καραντίνα θα τεθούν όλα τα χωριά της δημοτικής ενότητας Μεσοποταμίας Δήμου Καστοριάς, για 14 ημέρες. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 μέχρι τις 08:00, θα ισχύσει για 14 ημέρες σε πέντε δήμους (Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου, Ξάνθης, Μύκης). Οι πολίτες θα επιτρέπεται να βγάζουν τα κατοικίδιά τους για βόλτα μόνο στα πέριξ του σπιτιού τους και μόνο για 15 λεπτά. Δεν θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε τελετές (εκτός αν πρόκειται για κηδεία συγγενή πρώτου βαθμού), ούτε να επισκέπτονται ανθρώπους που χρίζουν βοήθειας. Η παροχή βοήθειας γι’αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται στην αρμοδιότητα του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Υπεύθυνη για την τήρηση των μέτρων θα είναι η αστυνομία.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στη δωρεά αναπνευστικών μασκών του ιδρύματος Ωνάση, καθώς και στην προσφορά του ποσού των 10 εκατ. ευρώ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την αγορά υγειονομικού υλικού.

“Χρειαζόμαστε μια πειθαρχημένη ελευθερία, για να έχουμε στο μέλλον μια πλήρη ελευθερία”

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τον λόγο πήρε και η Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων και να σεβαστούν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τους υπαλλήλους των τραπεζών. Διαβεβαίωσε ότι τα τραπεζικά καταστήματα είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά προς εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους. Μολαταύτα, τόνισε πως η τεχνολογία μάς δίνει την ευχέρεια να πραγματοποιήσουμε συναλλαγές εύκολα, γρήγορα και με προστασία. Η κάρτα, ο υπολογιστής και οι εφαρμογές του κινητού βρίσκονται στη διάθεσή μας. “Χρειαζόμαστε μια πειθαρχημένη ελευθερία, για να έχουμε στο μέλλον μια πλήρη ελευθερία”.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε πως για να αποφευχθούν οι ουρές, είχε ήδη προβλεφθεί παράταση καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων όσων είναι άνω των 70 ετών, ή έχουν αναπηρία άνω του 70% μέχρι και τις 10 Απριλίου. Ήδη από χτες είναι δυνατή η ηλεκτρονική ενημέρωση για τις επιστροφές, που λύνει το πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης IBAN στο TAXISnet. Η δυνατότητα πληρωμής φορολογικών οφειλών με κάρτα στο ΤAXISnet, τις επόμενες μέρες επεκτείνεται και στις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις καταβολής με δόσεις. Οι εφορίες θα λειτουργούν με μέιλ και με τηλέφωνα.

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα δημιουργηθεί μητρώο ασθενών με κορονοϊό, ώστε να παρακολουθούνται από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί σε όσους νοσηλεύονται στο σπίτι φαρμακευτική αγωγή που μέχρι αυτή τη στιγμή χορηγείται μόνο ενδονοσοκομειακά.

Τσιόδρας: “Οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν δυσκολότερα τη νόσο”

Ερωτηθείς για την πορεία του ιού στις υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως ακόμη δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για τον Covid-19. Εντούτοις, αποτελεί επιστημονικό δεδομένο πως το καλοκαίρι οι αναπνευστικοί ιοί και οι κορονοϊοί υποχωρούν. Ελπίζουμε, όπως σημείωσε, το ίδιο να ισχύσει στη χώρα μας και για τον νέο κορονοϊό. Αποσαφήνισε πως εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να είναι η υγρασία σε χαμηλά επίπεδα για να εμποδίζει την έξαρση του ιού. Γι’αυτό τον λόγο στο Χονγκ Κονγκ, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες μεν, πολλή υγρασία δε, ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

Όσον αφορά την προστασία των πολιτών στα νησιά, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως καλό είναι να παραμείνουμε μακριά από αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που στα νησιά μπορούν να μεταβούν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως υπάρχουν πολλά ειδικά σχέδια (ακόμη και πλωτά νοσοκομεία), ωστέ να λαμβάνουν οι κάτοικοι επαρκή περίθαλψη.

Τέλος, ερωτηθείς για τη δήλωση που έκανε χθες για τους ασυμπτωματικούς που μεταδίδουν τη νόσο, ο κ. Τσιόρδας μνημόνευσε ιατρικά άρθρα από την Αμερική, σύμφωνα με τα οποία για κάθε συμπτωματικό, υπάρχει και ένας ασυμπτωματικός που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε πως όλοι μας θα πρέπει να λειτουργούμε σαν να έχουμε κορονοϊό. Το ποσό των ασυμπτωματικών που υπολογίζεται πως μπορεί να είναι μεταδοτικό, κυμαίνεται σε 10 με 50%. Μολαταύτα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν δυσκολότερα τη νόσο.

Loading

Play