Τσιόδρας: Τρία νέα κρούσματα – Δύο νεκροί
EUROKINISSI/POOL PHOTO /ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Τσιόδρας: Τρία νέα κρούσματα – Δύο νεκροί

Ανακοινώθηκαν ακόμα τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας από τον λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα Τρίτη. Εν συνόλω, 2.853 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το 55% αφορά άνδρες. Ο καθηγητής ανακοίνωσε επίσης πως σήμερα έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, ως εκ τούτου οι θάνατοι από την Covid-19 στην Ελλάδα παραμένουν 168.

Μάλιστα, 21 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 72 έτη). Από αυτούς οι οκτώ είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95.2% αφορά ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ή και άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Παράλληλα, 98 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία, ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι παγκοσμίως, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Τα θετικά νέα για τα παιδιά

Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας.

«Θεωρείται βέβαια η επάνοδος του ιού»

Ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη, ενώ χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσής του τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος – το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους, είπε χαρακτηριστικά – και πρόσθεσε, αναφέροντας παραδείγματα χωρών, ότι δε χρειάζεται καν να είναι πολλοί οι φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει μεγάλη διάδοση του ιού.

Ακόμα, αναφερόμενος στο πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου αναφέρθηκε σε κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Να τηρούμε μέτρα αποστάσεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος» κατέληξε.


Loading