Για τις ομορφιές αλλά και για τα προβλήματα του δήμου Αριστοτέλη, μίλησε ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».
Για την επένδυση χρυσού
Αναφερόμενος στην επένδυση χρυσού, ο κ. Βαλιάνος, απάντησε στον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται ως «ειρηνοποιού». «Εμείς αυτό που κάναμε ως δήμος είναι να μπούμε πραγματικά στη μέση. Να βάλουμε μια ζυγαριά, να ακούσουμε όλες τις απόψεις, να τις αφήσουμε να ανθίσουν και τελικός κριτής όπως γνωρίζετε, σε τέτοιου είδους επενδύσεις είναι η κεντρική εξουσία, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων. Ο δήμος είναι εδώ όμως, για να πει την άποψη του, πώς θα ήθελε να είναι αυτό το κομμάτι και είναι εδώ επίσης για να διεκδικήσει αντισταθμιστικά οφέλη, από μια επένδυση, η οποία μπορεί να παράξει πλούτο. Αν λοιπόν αυτή η επένδυση παραμείνει στην περιοχή, με όποιες συνθήκες και με όποιες προϋποθέσεις, αποφασίσει η κυβέρνηση το υπουργείο και τελικά η βουλή, γιατί έχω την αίσθηση ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο που προτείνει ο επενδυτής αυτή τη στιγμή, θα περάσει από την κρίση της εθνικής αντιπροσωπείας. Αν λοιπόν όλα αυτά συμβούν, εμείς είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να διεκδικήσουμε τα μέγιστα αντισταθμιστικά οφέλη, στο όνομα της κοινωνίας. Καθώς, όποιος παράγει πλούτο στη γη του Αριστοτέλη, θα πρέπει να αφήνει πλούτο σε αυτή την γη και σε αυτήν την κοινωνία η οποία δεν πρέπει ως προς αυτό να αδικηθεί ούτε στο παραμικρό».
Δεν έχει αποζημιωθεί κανείς
Αναφερόμενος στις καταστροφές του περασμένου Νοεμβρίου, ο κ. Βαλιάνος αποκάλυψε ότι δεν έχει αποζημιωθεί ούτε ο δήμος, αλλά ούτε και οι ιδιώτες.
Ο ίδιος τόνισε ότι, η περιοχή χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης. «Πρέπει να μπει η μπροστά η περιφέρεια και το κράτος και να δημιουργήσει στιβαρά αντιπλημμυρικά έργα, που θα λύσουν το πρόβλημα και θα σώσουν ζωές και περιουσίες», ανέφερε.
Μετά από πολύ πίεση προς το υπουργείο Υποδομών, εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες η απόφαση οριοθέτησης, όπως τόνισε ο κ. Βαλιάνος. «Έχουμε δυστυχώς πολύ γραφειοκρατία ακόμη μπροστά μας, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να αποκαταστήσουν την οικοσκευή τους».
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών συγκροτείται τμήμα ειδικών καταστροφών με έδρα τον Πολύγυρο για τις συγκεκριμένες καταστροφές, ωστόσο δεν έχει ακόμα στελεχωθεί.
«Για να σας δώσω να καταλάβετε το μέγεθος των καταστροφών, έχουμε υποβάλλει προς το υπουργείο Υποδομών, τεχνικό δελτίο της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των καταστροφών. Δεν ξέρω από τώρα ποια θα είναι η επιλογή του υπουργείου Υποδομών, έναντι αυτού, τί θα μπορέσει να μας επιχορηγήσει, φαντάζομαι όμως ότι, πρέπει να ενσκήψουν στο ζήτημα παρά το γεγονός ότι πιέζονται οι προϋπολογισμοί λόγω κορονοιού, αλλά είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να πάμε τις ζωές μας παρακάτω αυτό το συγκεκριμένο», ανέφερε. Ενδεχομένως να είναι μια λύση η ένταξη τους στο Φιλόδημος είτε στο Αντώνης Τρίτσης, «υπάρχει αυτή η συζήτηση στους κόλπους των υπουργείων».
Για τον τουρισμό
Αναφορικά με τον τουρισμό στο δήμο Αριστοτέλη, ο κ. Βαλιάνος, μίλησε για το οργανωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, το οποίο όπως είπε, έχει κάνει αίσθηση και στο υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ.
«Είναι από τα στοιχεία για τα οποία ήδη μπορεί η διοίκηση μας να περηφανεύεται. Προτείνουμε και προάγουμε 18 διαφορετικά εναλλακτικά πρότζεκτ τουρισμού, έχουμε στοχεύσει σε πολλές νέες αγορές και προσπαθούμε να τις ανοίξουμε. Διαθέτουμε κονδύλια παρά την οικονομική στενότητα στην οποία βρίσκεται ο δήμος μας προς αυτή την κατεύθυνση γιατί πιστεύουμε σε αυτόν τον πυλώνα που λέγεται τουριστική ανάπτυξη. Έχει αναγνωριστεί ήδη το συγκεκριμένο ζήτημα. Όλο αυτό δυστυχώς μας σταμάτησε ο κορονοϊός και πήγε πίσω, δεν θέλουμε να το σταματήσουμε. Θέλουμε να εξελιχθούν οι ενέργειες μας όλες από τον Ιούλιο για να μην χαθεί η δυναμική»
Ερωτηθείς για την προετοιμασία του τουριστικού κλάδου στην περιοχή, για το άνοιγμα της σεζόν, τόνισε: «Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τους επαγγελματίες της περιοχής τους οποίους προσδοκούμε ότι θα βοηθήσουμε, είτε με τη μείωση των τελών, είτε με την μείωση των ενοικίων, είτε με την παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστων χώρων, για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους και ουσιαστικά έχουν γίνει εργάτες αυτού που λέγεται τουρισμού στην περιοχή».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βαλιάνου στον Flash 99.4