Αμανατίδης: «Ευσεβής πόθος της αντιπολίτευσης ένα τέταρτο μνημόνιο»

Αμανατίδης: «Ευσεβής πόθος της αντιπολίτευσης ένα τέταρτο μνημόνιο»

Ως «ευσεβείς πόθους της αντιπολίτευσης» χαρακτήρισε το σενάριο εφαρμογής ενός τετάρτου μνημονίου στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το σενάριο ενός νέου μνημονίου, μετά από έκθεση του ΔΝΤ, ο Γ. Αμανατίδης εκτίμησε ότι «η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι αυξημένη και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και μην ξεχνάτε ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια συνεχής ανάπτυξη στο 2%, η οποία σημαίνει ότι είναι βιώσιμη και χρέος μας είναι να πάμε ακόμα περισσότερο. Αλλά όχι, τα ακούω σαν σενάρια αυτά εαρινής νυκτός ή μπορεί να είναι ευσεβείς πόθοι της αντιπολίτευσης, η οποία επένδυσε στη μη έξοδο από το πρόγραμμα, μίλησε για προληπτική γραμμή στήριξης κλπ, και αυτό γιατί μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική την οποία έχει στην ατζέντα της».

Παράλληλα, όσον αφορά την μη έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ από το Euroworking Group, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η αντίδραση και σήμερα και χθες σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, νομίζω ότι αδιαφόρησαν γι’ αυτό γιατί γνωρίζουν ότι όντως με το κλείσιμο των τελευταίων δύο-τριών εκκρεμοτήτων που υπάρχουνε που είναι σημαντικές, γι’ αυτό και γίνονται και οι διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και από την ελληνική πλευρά αλλά και για να γίνουν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με το νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τις 120 δόσεις».

«Οι τοπικές κοινωνίες μόνες τους πρέπει να καθορίσουν πως θα προχωρήσουν»

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Γ. Αμανατίδης σημείωσε πως «στις μεγάλες τις πόλεις, υπάρχει δε θα έλεγα τόσο κομματικός όσο πολιτικός προσανατολισμός. Από την άλλη όμως μεριά, υπάρχουν και οι ιδιαιτερότητες. Προσπαθώ και εγώ αλλά νομίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να λειτουργήσουν με βάση τα δικά τους άτομα, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες και να καθορίσουν το πως θέλουνε να προχωρήσουνε».

Ακόμα όμως, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται κατά καιρούς ιδιαίτερα για τις ευρωεκλογές, εκτίμησε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει τελείως έξω, και δεν μπορώ να καταλάβω πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει μια δημοσκόπηση με 20% αναποφάσιστους. Το δεύτερο είναι ότι τις περισσότερες φορές εργαλειοποιούνται παρά αποδίδουν την πραγματικότητα. Νομίζω ότι επειδή έχει πολύ καιρό να γίνει κάποια εκλογική μάχη στα 4 χρόνια, οπότε εκεί προφανώς όλοι δεν έχουνε κάποιο δείγμα αναφοράς σε ψηφοφορία. Αυτό νομίζω ότι θα δημιουργήσει μια τάση να ‘ρθει ο κόσμος να ψηφίσει, όμως θα εκφραστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέψει την επαναφορά της χώρας σε πολιτικές οι οποίες μας φέραν στη χρεοκοπία».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το περιστατικό ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, για ανταλλαγή του αγάλματος του Δρομέα με άγαλμα των Σκοπίων, ο Γ. Αμανατίδης ξεκαθάρισε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό που γράφει είναι ότι τα αγάλματα τα οποία αναφέρονται στην ελληνική ιστορία, θα αλλάξουν οι επιγραφές, μέσα σε έξι μήνες. Για μένα καλό θα ήταν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου να μην ήταν εκεί πέρα. Εν πάση περιπτώσει θα αναγραφεί ότι ανήκει στην ελληνική ιστορία όπως και οι δηλώσεις του δημάρχου των Σκοπίων όπως και του ίδιου του Ντιμιτρόφ ότι το γλωσσικό ιδίωμα το οποίο μιλούν σε περιοχές οι Έλληνες της Μακεδονίας, δεν ανήκει στην μακεδονική γλώσσα, δεν αναφέρεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών στην δικιά τους μακεδονική γλώσσα. Νομίζω ότι όσο θα ξεκαθαρίζουν αυτά θα βλέπει και ο κόσμος τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας».

Loading