Την εκτίμηση ότι «μετά από 25 χρόνια εκκρεμότητας η λύση είναι πάντα ένας συμβιβασμός» τόνισε σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη και στον Θωμά Καλέση, ο Δημήτρης Βέττας βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ένταση που επικράτησε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, ο Δ. Βέττας τόνισε ότι «μπορεί και πρέπει να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση, αυτή είναι η άποψή μου. Οφείλει να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση. Προφανώς υπάρχουν τεράστια προβλήματα, υπάρχουν και βήματα σημαντικά τα οποία έχουν γίνει. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίο θέλουν να συνενωθούν με τις οικογένειές τους. Ξέρετε όλα αυτά είναι κατανοητά αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η αναταραχή.
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και αυτός που θέλει να δει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, θέλω να πω ότι δεν εμπλέκεται μόνο η χώρα μας, εμπλέκονται οι διεθνείς οργανισμοί, εμπλέκονται οι Ύπατες Αρμοστείες, εμπλέκεται η Ευρώπη ολόκληρη. Υπάρχει λοιπόν μια σύνθετη διαδικασία και καταλαβαίνει κάποιος ότι μια χώρα σαν την δική μας χώρα δε θα μπορούσε από μόνη της να υλοποιήσει τόσο πολύ μεγάλα προγράμματα. Όμως νομίζω ότι πρέπει να το βλέπουμε κάτω από το πρίσμα μιας γενικότερης διαδικασίας. Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι ανθρώπινες ζωές και δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι τα σχέδια και τα οράματα των ανθρώπων».
«Εκλογές στο τέλος της συνταγματικής θητείας»
Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το κάλεσμα του Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές εδώ και τώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να προκαλεί, να προσκαλεί δεν ξέρω τι θέλει να κάνει, για τις εκλογές. Ίσως και να είναι αυτό ένας “ρόλος” της κάθε αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, όχι για να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση 2 μήνες, 3 μήνες, 5 μήνες παραπάνω λήγει η συνταγματική μας θητεία, τον Οκτώβριο μάξιμουμ θα έχουμε εκλογές. Εμείς εξαντλούμε την περίοδο αυτή την οποία εκ του συντάγματος έχουμε, δεν είναι κάτι χαρισμένο, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει πρώτον να υλοποιούνται οι θητείες, δεν μπορεί πλέον η χώρα να πηγαίνει στα 2,5-3-1,5 χρόνια στις εκλογές. Πρέπει να υπάρχει αυτή σταθερή διακυβέρνηση. Επίσης γιατί πιστεύουμε κατά δεύτερο λόγο ότι στα πλαίσια αυτής της περιόδου θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε θετικά και μόνο, μέτρα για τον ελληνικό λαό».
«Ήταν συμβιβασμός η Συμφωνία των Πρεσπών»
Παράλληλα, όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Δ. Βέττας ξεκαθάρισε πως «εάν πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίζει πάντα με το πολιτικό κόστος, δεν θα προχωρούσαμε και στην επίλυση αυτού του θέματος. Θα το αφήναμε και εμείς κάτω από το χαλί, θα το άφηνε και η επόμενη και εμείς και οι άλλοι. Οπότε μετά από 40-45 χρόνια θα θέλαμε να πιστεύουμε πως το όνομα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Το όνομα δεν θα ήταν σε εκκρεμότητα. Η χώρα εκείνη θα είχε ονομαστεί όπως ονομαζόταν “Μακεδονία” και θα είχε τελειώσει η υπόθεση. Άρα λοιπόν δεν βάλαμε μπροστά το πολιτικό κόστος. Ήταν ένας συμβιβασμός αυτή συμφωνία, μετά από 25 χρόνια εκκρεμότητα η λύση είναι πάντα ένας συμβιβασμός».
«Καλό το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη»
Τέλος σε ερώτηση σχετικά με την προστασία της Α’ κατοικίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας ως «καλό» το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, τόνισε ότι «δεν ήταν και αυτό μια εύκολη διαδικασία. Ακούω πάρα πολύ κόσμο ο οποίος μιλάει για το εάν προστατεύει ή δεν προστατεύει. Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος είναι για το εάν προστατεύει είναι εάν διαβάσει λίγο την συμφωνία για την προστασία της Α’ κατοικίας. Προφανώς και η αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ δείχνει ότι προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία της Α’ κατοικίας, της λαϊκής κατοικίας. Εάν με ρωτήσετε αν προστατεύεται ένα εξοχικό, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Μπορεί και αυτό να προστατεύεται».