Στην συνταγματική αναθεώρηση αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης.
Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το σενάριο δημιουργίας δεξιάς παρένθεσης από την κυβέρνηση, ο Γ. Σαρακιώτης τόνισε πως «όσοι χρησιμοποιούν τέτοια επιχειρήματα και όσοι αναφέρονται με αυτόν τον τρόπο κατά μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας με συγχωρείτε αλλά θα τους χαρακτηρίσω ‘αδαείς’. Όσον αφορά το θέμα της παρένθεσης, θυμόμαστε όλοι πολύ καλά ποιοι προετοίμαζαν και με πιο τρόπο μεθοδευμένα το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Θυμόμαστε τον Γενάρη του 2015 η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε άδεια ταμεία, ένα πρόγραμμα εκτός τροχιάς. Κάποιοι πολύ μεθοδευμένα λειτούργησαν επ’ αυτού. Αυτή τη στάση επ’ ουδενί δεν θα μπορούσε να κρατήσει ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
«Αν η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί πάρα πολύ για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών τα γκάλοπ της οποία δείχνανε μια τρομερή διαφορά, για ποιο λόγο αγχώνονται τόσο πολύ;», πρόσθεσε στην συνέχεια.
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας τις διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έφερε ως παράδειγμα ένα άρθρο το οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιδρά η Νέα Δημοκρατία. «Αναφέρομαι στο άρθρο του καθορισμού θητειών για τους βουλευτές. Ούτε επαγγελματίες πολιτικοί είμαστε, ούτε έχουμε κάποια διάθεση να γίνουμε. Έχουμε τα επαγγέλματά μας. Τι προτείνει ο πρωθυπουργός; Θητείες, μέχρι τρεις θητείες και εν συνεχεία διάλειμμα, να πάνε σπίτια τους. Όταν έχεις να κάνεις με μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία βασίζεται σε 4-5 οικογένειες και πηγαίνει το δαχτυλίδι και η βουλευτική θέση από τον πατέρα στο γιο και στη κόρη, αντιλαμβάνεστε πόσο άσχημα ηχεί όχι μόνο στους πολίτες αλλά και πόσο αλλοιώνεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα».
Αναφερόμενος στο περίφημο άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γ. Σαρακιώτης ξεκαθάρισε ότι «αυτό που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε τις εκλογές με την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και η πρότασή του αναφέρει για εξαντλητική διαδικασία 7 ψηφοφοριών, προκειμένου να συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία και να έρχονται προ των ευθυνών τους τα κόμματα, προκειμένου να μην έχουμε τις εντάσεις και την πολιτική αστάθεια που δημιουργείται κάθε φορά που έχουμε το θέμα της επιλογής της εκλογής του. Από εκεί και πέρα αν πάμε σε εκλογή με 151 μιλάμε για έναν πρόεδρο ο οποίος θα εκλέγεται από ένα ή δύο κόμματα και μόνον, και θα αλλοιώνεται και η βούληση του συνταγματικού νομοθέτη ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση την δημιουργία συναινέσεων».
«Γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αναθεώρησαν το άρθρο 16 όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσαν;»
Ερωτηθείς σε σχέση με την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις βολές που δέχεται από την αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Γ. Σαρακιώτης δήλωσε πως «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν επί δεκαετίες. Γιατί δεν αναθεώρησαν το άρθρο 16; Τους έφταιγε ο τότε Συνασπισμός του 3% ή ο ΣΥΡΙΖΑ εν συνεχεία; Αν είχαν την πραγματική διάθεση, μπορούσαν όταν δημιουργούσαν το περίφημο άρθρο 86, ο κύριος Βενιζέλος με την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, αντί να ασχοληθούν με το πως θα κουκουλώσουν τα σκάνδαλα και πως επιφυλάξουν για τους ίδιους την ευνοϊκότερη μεταχείριση διαχωρίζοντας τους πολίτες, να ασχοληθούν με το άρθρο 16, αφού τόσο πολύ κόπτονταν για το άρθρο 16».