Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ψυχρό ήταν το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη δεξίωση για την 45η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγχωρήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης που του είχε αποστείλει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει σε συνεργάτες του πως ο κ. Παυλόπουλος του είχε πει τηλεφωνικώς πως δεν υπήρχε κάποιο νομικό κώλυμα, επικαλούμενος πολιτικούς λόγους για να μην βάλει την υπογραφή του.
Μόνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να μην υπογράφει Προεδρικά Διατάγματα που του στέλνει η κυβέρνηση με το επιχείρημα πως επίκεινται βουλευτικές εκλογές.
Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σκοπεύει να δώσει έκταση στη διαφωνία του με τον κ. Παυλόπουλο για δύο λόγους.
Ο πρώτος σχετίζεται με το ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί θεσμικό ζήτημα εξαιτίας, στην ουσία, της παράβασης καθήκοντος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο δεύτερος, πάντως, είναι πιο συμφεροντολογικός.
Κι αυτό γιατί περιμένει να δει ποιον θα επιλέξει να προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας- η εκλογή θα γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως θα προκύψουν εσωκομματικά ζητήματα στη ΝΔ όποια κι αν είναι η επιλογή του πρωθυπουργού κι αυτό θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί.
Σύγχυση αρμοδιοτήτων
Στο μεταξύ, στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο θα λειτουργήσει το μοντέλο των κομματικών παραλλήλως με τους υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που φέρνει στη Βουλή.
Υποστηρίζουν πως έτσι κι αλλιώς υπάρχει ο νόμος του 2016 του Χριστόφορου Βερναρδάκη που διασφαλίζει την ακομμάτιστη επιλογή γενικών γραμματέων, ενώ και η δυνατότητα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές ισχυρίζονται πως θα προκαλέσει σύγχυση σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες των πολλών γενικών γραμματέων που σε καμία περίπτωση δεν περικόπτουν δαπάνες στη δημόσια διοίκηση.