Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ημέρα της “σφαλιάρας” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή (Τρίτη) για την κυβέρνηση σε δύο διαφορετικά μέτωπα!
Το πρώτο αφορά το διάλογο με την Εκκλησία, όπου κατά τη συνάντηση αντιπροσωπειών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών, τόσο επί των προτάσεων Συνταγματικής Αναθεώρησης όσο κι επί της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών.
Όπως επισημαίνουν στην Politik εκκλησιαστικοί παράγοντες, δεν είναι δυνατή η συνταγματική κατοχύρωση οποιασδήποτε μεθόδου πληρωμής των ιερέων γιατί το Σύνταγμα είναι γενικός νόμος και δεν μπορεί να υπεισέρχεται σε τέτοιες λεπτομέρειες, ενώ τονίζουν πως ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμούν την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος με οποιοδήποτε τρόπο.
Οι ίδιες πηγές, πάντως, διευκρινίζουν πως η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε πριν τους επιδοθούν οι προτάσεις, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει, του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, υπονοώντας πως και οι εκκλησιαστικοί παράγοντες είναι ανοιχτοί στη διαπραγμάτευση.
Προσθέτουν, εξάλλου, με νόημα πως οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δείξουν δημοσίως το πολύ καλό κλίμα που υπήρξε κατά τη συνάντησή τους.
“Μακεδονία” κι όχι Βόρεια Μακεδονία
Η δεύτερη “σφαλιάρα” ήρθε από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, η οποία σε τηλεφωνική συνέντευξη με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο (συμμετείχε και το Politik) αποκάλεσε δύο φορές τη Βόρεια Μακεδονία “Μακεδονία”.
Υπογράμμισε συγκεκριμένα η κυρία Χάτσισον:
“Προσδοκούσαμε εδώ και καιρό να συνεργαστούμε με τη Μακεδονία και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ[…].
Οι ΗΠΑ είναι πολύ υποστηρικτικές για να γίνει η Μακεδονία το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ όταν κυρωθεί το Πρωτόκολλο Εισδοχής της από όλα τα κράτη- μέλη”.
Το τελευταίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αν και ούτε η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει πότε θα κυρώσει η ίδια την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.