Του Γιάννη Συμεωνίδη
Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη στις 17.00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξει σε τουλάχιστον ακόμα 15 υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές.
Σε αυτές αναμένεται να περιλαμβάνονται των Μαρίας Ρεπούση, Πέτρου Κόκκαλη και Παναγιώτη Γιαννάκη.
Δείγμα, ωστόσο, της δυσκολίας ανεύρεσης υποψηφιοτήτων που να κάνουν γκελ στην κοινωνία είναι και η μετάθεση της παρουσίασης του συνόλου του ευρωψηφοδελτίου από αύριο Τετάρτη για τις 7 Απριλίου, στην ίδια εκδήλωση δηλαδή όπου θα παρουσιαστεί το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τις ευρωεκλογές.
Όπως κι αν έχει, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην αναζήτηση θετικών ειδήσεων μετά από ένα άσχημο τριήμερο- παραίτηση Μυρσίνης Λοΐζου, λαϊκές αντιδράσεις στις παρελάσεις, μη απόφαση του EuroWorking Group για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όξυνση της επιθετικότητας από την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως τα θετικά νέα που μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας- έστω δίχως τις προβλέψεις για τα επιχειρηματικά δάνεια-, καθώς και της ρύθμισης για τις 120 δόσεις για οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν στα τέλη Απριλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο για άτυπο δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αν και η επιστροφή αναδρομικών δεν μπορεί να γίνει φέτος αφού πρέπει πρώτα να περάσει στον προϋπολογισμό.
Στα κυβερνητικά δωράκια, εξάλλου, αναμένεται να συμπεριληφθεί και το μη κόψιμο των συντάξεων χηρείας από το Μάιο.
Δεν επιθυμούν μονομερείς ενέργειες
Στο Μαξίμου, πάντως, δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, γι’ αυτό κι εκφράζουν την προσδοκία τους οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων να καμφθούν στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Υπάρχει, όμως, ο φόβος πως πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Eurogroup του Μαΐου για να βρεθεί λύση.
Σε σχέση, εξάλλου, με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως λειτουργούν περισσότερο ως εργαλεία χειραγώγησης και λιγότερο ως πραγματικές επιστημονικές αποτυπώσεις της στιγμής.