Η νέα φόρμουλα προστασίας για την α’ κατοικία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η νέα φόρμουλα προστασίας για την α’ κατοικία

Σχέδιο δύο πυλώνων επεξεργάζεται η κυβέρνηση ως διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την  προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, το σχέδιο θα προβλέπει τρία όρια αξίας ακινήτου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Αρχικά, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο πυλώνες του σχεδίου αφορούν σε:

1) εξωδικαστική διαδικασία 2) δικαστική προστασία.

Στην εξωδικαστική διαδικασία, ο δανειολήπτης θα υποβάλλει αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπως συμβαίνει με τον Εξωδικαστικό, πέρα από την οφειλή του στεγαστικού δανείου, η πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία για όλες τις οφειλές του αιτούμενου ρύθμισης και έτσι θα σχηματίζει το οικονομικό του προφίλ, δηλαδή εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και χρέη. Με την εκκίνηση της διαδικασίας, δηλαδή με την υποβολή της αίτησης ρύθμισης, θα ενεργοποιείται προστασία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ήτοι από πλειστηριασμό.

Κι εδώ μπαίνει το πρώτο όριο αξίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν διαφωνούν στο να μπορεί να ρυθμίζεται το οποιοδήποτε στεγαστικό δάνειο με τυποποιημένες λύσεις, αλλά στο να προσφέρεται προστασία ανεξαρτήτως της αξίας του ακινήτου. Πρόκειται για ένα από τα πεδία διαφωνίας με την κυβέρνηση.

Σημείο τριβής αποτελεί, επίσης, το είδος της ρύθμισης. Ενώ υπάρχει σύγκλιση απόψεων για μια αναγκαία μεγάλη επιμήκυνση των πληρωμών, ο ορίζοντας της οποίας θα προκύπτει από το ύψος άρα και τον αριθμό των δόσεων του ρυθμισμένου δανείου, για τη δυνατότητα «κουρέματος» του υπολειπόμενου δανείου, οι τράπεζες επιμένουν ότι πρέπει να είναι σε αναλογία 1:1,2 με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Έτσι, αν για παράδειγμα η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 100.000 ευρώ, να μην προβλέπεται «κούρεμα» εάν το υπολειπόμενο δάνειο είναι μικρότερο από 120.000 ευρώ.

Επιδότηση του 1/3 της αξίας του ακινήτου

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το τι θα γίνει με το ρυθμισμένο δάνειο, όπου θα λαμβάνονται υπόψιν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αν ο δανειολήπτης δηλώσει αδυναμία πληρωμής;

Εδώ μπαίνει το δεύτερο όριο αξίας ακινήτου, καθώς θα έρχεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός και θα επιδοτεί μέρος της δόσης, πιθανώς το 1/3 αυτής, για αδύναμα νοικοκυριά, με χαμηλά εισοδήματα και μικρή αξία ακίνητης περιουσίας.

Το όριο αυτό θα είναι σε συνάρτηση με το προβλεπόμενο κονδύλι των 150 εκατ. Ευρώ άρα επί της ουσίας είναι μια απόφαση που θα ληφθεί αποκλειστικά από την κυβέρνηση.

Τι θα ισχύσει για όσους αποτυγχάνουν να ρυθμίσουν εξωδικαστικά το δάνειο τους

Στην περίπτωση αυτή, ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί δικαστικά, καθώς όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ο νόμος Κατσέλη δε θα καταργηθεί στο σύνολο του από την 1η Μαρτίου, αλλά μόνο το άρθρο 9 παράγραφος 2, που βάζει απαγορευτικό στους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας ως 280.000 ευρώ (για πολύτεκνους).

Εδώ μπαίνει το τρίτο όριο αξίας ακινήτου, καθώς οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι για να μπορεί κανείς να διεκδικήσει δικαστικά την προστασία, θα πρέπει η ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει κάποιο όριο, το οποίο παραμένει υπό συζήτηση με την κυβέρνηση.

Στην ίδια διαδικασία και οι ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία

Στο παραπάνω, πολύπλοκο πλαίσιο, που ουσιαστικά φέρνει πιο νωρίς ειδικά για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, την επικείμενη Κοινοτική Οδηγία για το μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, έρχονται να «κουμπώσουν» οι δύο ρυθμίσεις οφειλών που προωθούν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, κάνοντας πραγματικά λαβύρινθο τη διαπραγμάτευση.

Πάντως για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και με εκπροσώπους των τραπεζών, ενώ την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει το πρώτο τετ-α-τετ με τον Ε. Τσακαλώτο και την Ε. Αχτσιόγλου.

Τη σκυτάλη θα πάρουν την Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια, χωρίς να μπορεί να προδικάσει κανείς ακόμα, το εάν θα έχει λυθεί το θέμα ως την Παρασκευή, που αναχωρούν οι επικεφαλής.

Loading

Play