Θολό το τοπίο για 120 δόσεις και αναδρομικά
INTIME

Θολό το τοπίο για 120 δόσεις και αναδρομικά

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τις κρισιμότερες εκκρεμείς μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών με υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των δανειστών.

Σημείο τριβής με τους δανειστές αποτελούν οι πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, καθώς φάνηκε ότι η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθείμενη να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα.

Θολό παραμένει το τοπίο και για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη καθώς σχεδόν ένα μήνα πριν την εκπνοή της ισχύος του νόμου και δεν έχουν κλειδώσει κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες ενώ ούτε και ο σχεδιασμός για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Την ίδια τύχη έχουν, όπως φαίνεται και τα σχέδιά της κυβέρνησης για ρύθμιση χρεών προς την Εφορία σε 120 δόσεις.

Στην επόμενη κυβέρνηση η καυτή πατάτα των αναδρομικών

«Την πάπια κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τα αναδρομικά που επιδικάζουν σωρηδόν πλέον τα δικαστήρια σε συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου για αντισυνταγματικές περικοπές, δώρα και επιδόματα σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ.

Μεταθέτει έτσι την αποπληρωμή των αναδρομικών τα επόμενα χρόνια, αποφεύγοντας να δώσει στους δανειστές στοιχεία τα οποία όμως ήδη τα έχει αποκαλύψει δημοσίως η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι δανειστές έφυγαν χωρίς να λάβουν απαντήσεις ούτε καν για το κόστος των περικοπών που ήδη από τον Ιούνιο του 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρότι από τις 6 Νοεμβρίου 2018 ήδη η υπουργός Εργασίας ξεκάθαρα είχε δηλώσει δημοσίως: «Το δημοσιονομικό κόστος των συγκεκριμένων περικοπών είναι 4,5 δισ. ευρώ ετησίως»!

 

Προχωρά η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς

Οι πρώτες ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου, πρόκειται να γίνουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα, ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από 8% έως 10% παραμερίζοντας τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ και την ένστασή τους για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Συνεπώς, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 640 ευρώ, από 586 ευρώ σήμερα – ή 511 ευρώ για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

 

Ημιτελές το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη

Λίγος χρόνος ζωής απομένει στο Νόμο 3869/2010, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, και των αναθεωρημένων νόμων του και δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την επόμενη μέρα στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση των τεχνοκρατών των θεσμών οι οποίοι χαρακτήρισαν θολό το σχέδιο που τους παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των διατάξεων του νόμου Κατσέλη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο δε θα ήταν καθόλου επιθυμητό –ενόψει και της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Το νέο πλαίσιο θα βασίζεται στη σύνδεση της υπολειπόμενης αξίας του δανείου με την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας, όπως η τελευταία υπολογίζεται από τις τράπεζες. Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη του δανειολήπτη στο νέο πλαίσιο προστασίας. Το κράτος θα επιδοτεί, υπό προϋποθέσεις, τη μηνιαία δόση του δανείου, στο πρότυπο του κυπριακού προγράμματος «Εστία», ενώ οι τράπεζες θα προχωρούν, υπό όρους, σε κούρεμα του δανείου ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προτείνουν να εφαρμόζεται κούρεμα μόνο εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του κόκκινου στεγαστικού δανείου ξεπερνά την εμπορική αξία του κατά 1,2 φορές.

Επιδιώκεται, επίσης, η επιδότηση από το Δημόσιο να ανέλθει τουλάχιστον στο 1/3 της μηνιαίας δόσης, όπως είχε γίνει στην Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Η ρύθμιση και το ποσοστό συνεισφοράς του Δημοσίου όμως θα επαναπροσδιορίζονται, όταν αλλάζει και η εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη.

Η εξίσωση γίνεται δυσκολότερη καθώς πρέπει να επαρκέσουν τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για την επιδότηση δόσεων φέτος.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τελούν υπό συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών.

Στον αέρα οι 120 δόσεις στην Εφορία

Με τόσα μέτωπα ανοιχτά, η κυβέρνηση δεν επιχείρησε καν να εκθέσει στους δανειστές το σχέδιο ρύθμισης με τις 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία, παρότι την έχει εξαγγείλει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, φουντώνουν οι φωνές όσων ανησυχούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο δε θα προχωρήσει ποτέ.

Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησης έχουν κατ’ επανάληψη εξαγγείλει σχέδιο για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή μια ρύθμιση παράλληλη με εκείνη για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα προβλέπει 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ και μέχρι και 120 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές. Θα προσφέρει και κούρεμα έως 85% στις προσαυξήσεις, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 82 δισ. ευρώ (επιπλέον των ληξιπρόθεσμων χρεών των 103 δισ. στην Εφορία).

Loading

Play