Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές μετά την προκήρυξή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διάλυση της Βουλής.
Από σήμερα ξεκινά και τυπικά η προεκλογική περίοδος καθώς αναμένεται να θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και η τυπική παραίτηση της κυβέρνησης.
Στο έγγραφο θα αναγράφεται η 7η Ιουλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών, ενώ στο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, δεν θα οριστεί προσωρινή κυβέρνηση.
Πιθανότατα σήμερα θα παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο σήμερα να αναλάβει χρέη εκπροσώπου Τύπου η υπουργός Εργασίας ‘Εφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος, οι εκλογές θα πρέπει να οριστούν εντός τριάντα ημερών και στη συνέχεια η σύγκλιση της νέας Βουλής, εντός των τριάντα ημερών μετά τις εκλογές.
Τι προβλέπει το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος:
1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.
3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.