Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Ηλίας Καματερός, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Politik, τι εννοούσε όταν έλεγε στη Βουλή πως ζηλεύει τους Μακεδόνες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ήθελε μία αντίστοιχη και για τα Δωδεκάνησα.
Την ίδια ώρα, εκτιμά πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα διευρύνεται όσο έρχονται για ψήφιση νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο, ενώ παρατηρεί πως δεν έχουν όλες οι μετακινήσεις βουλευτών μικροπολιτικά κίνητρα, αν και παραδέχεται πως υπάρχουν κι αυτές.
Σε σχέση με τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων, υπογραμμίζει πως το ότι θα συμμετέχει και το Δημόσιο με επιδότηση σε κάποιες περιπτώσεις δείχνει τη σοβαρότητα των ρυθμίσεων μετά από μελέτη, με στόχο να προστατεύσει την πρώτη κατοικία χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τις τράπεζες.
Παραλλήλως, επισημαίνει πως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναντίστοιχες της κοινωνικής αποδοχής του.
Αναλυτικώς η συνέντευξη
– Είχε προκληθεί εντύπωση όταν είπατε στη Βουλή πως ζηλεύετε τους Μακεδόνες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και θέλετε μία αντίστοιχη για τα Δωδεκάνησα, όπου κι εκλέγεστε. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς το εννοείτε;
– Είπα κάτι άλλο που θα έλεγε κάθε λογικός άνθρωπος.
Μακάρι να είχαμε και εμείς μαι συμφωνία με τους γείτονές μας, που θα εξασφάλιζε ότι:
– Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις.
– Δεν παρενοχλούν (αεροπλάνα-πλοία).
– Δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις (δημιουργία μειονοτικού προβλήματος).
Γιατί κάποιοι είδαν πίσω απ’ αυτή την «ευχή» παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Προφανώς είχαν τον σκοπό τους.
– Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απολαμβάνει η κυβέρνηση είναι ιδιότυπη. Μπορούν οι “145+ 6” να κρατήσουν μέχρι το Σεπτέμβριο ή εκτιμάτε πως είναι προτιμότερο οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν νωρίτερα;
– Ναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή γιατί στηρίζεται σε πολιτικές θέσεις. Έχει δηλαδή πολιτική βάση και δεν είναι ευκαιριακή.
Γι’ αυτό και θα διευρύνεται όσο έρχονται για ψήφιση νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο.
– Θεωρείτε υπερβολικές τις αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου μετά από την κυβερνητική του αποχώρηση; Αξιολογείτε πως υπάρχει ηθικό ζήτημα για βουλευτές που εκλέχθηκαν με ένα κόμμα και σήμερα στηρίζουν ένα άλλο και οι οποίοι δεν είναι και λίγοι στη σημερινή Βουλή;
– Ναι θεωρώ υπερβολικές τις αντιδράσεις του Π. Καμμένου. Δεν έχουν όλες οι μετακινήσεις βουλευτών μικροπολιτικά κίνητρα. Υπάρχουν και αυτές.
Υπάρχουν όμως κι αυτές που οφείλονται στην ανάγκη πλέον να τοποθετηθούν οι βουλευτές επί συγκεκριμμένων θεμάτων που έχουν ιδεολογική βάση μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
– Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα οδηγήσει σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή ακόμα και σε “κούρεμα” καταθέσεων;
– Το Ν/Σ που θα έρθει σύντομα στην Βουλή όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τις τράπεζες, αλλά και θα διευκολύνει την διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Το ότι θα συμμετέχει και το Δημόσιο με επιδότηση σε κάποιες περιπτώσεις, δείχνει την σοβαρότητα των ρυθμίσεων μετά από μελέτη, με στόχο να προστατέψει την πρώτη κατοικία χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τις τράπεζες.
– Αρκετοί ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε επιλογές ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκρίνοντας λύσεις ανάγκης αφού δεν έχει γερές βάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Συμμερίζεστε αυτήν την κριτική;
– Όχι δεν είναι επιλογές ήττας.
Αντίθετα ο στόχος είναι να ενισχυθεί η τοπική αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση προοδευτικών λύσεων και να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στην νέα εποχή που έρχεται για δίκαιη ανάπτυξη και αλλαγή της πολιτικής που μας έφερε την κρίση.
Δεν θα αρνηθώ βέβαια ότι οι δυνάμεις μας στην Τ.Α. είναι αναντίστοιχες της κοινωνικής αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως δυναμικές και μπορούν να εξυπηρετήσουν τον στόχο που σας ανέφερα.