Ξεκινά η επιχείρηση γήτευσης της μεσαίας τάξης

Ξεκινά η επιχείρηση γήτευσης της μεσαίας τάξης

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Παραδέχονται, πλέον, κι ανοιχτώς στο ΣΥΡΙΖΑ πως η φορολογική μεταχείριση των μεσαίων στρωμάτων από την παρούσα κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Από την πρώτη ανάλυση, άλλωστε, των κοινωνικών ομάδων οι οποίες είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 και δεν ψήφισαν το κυβερνών κόμμα στις 26 Μαΐου προκύπτει ότι, για παράδειγμα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με πανεπιστημιακό πτυχίο, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες κι επιχειρηματίες έστειλαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, παρατηρούν πως ναι μεν γύρισαν την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μετατοπίστηκαν προς τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ, αλλά κυρίως προς το 21% του εκλογικού σώματος που επέλεξε είτε μικρά κόμματα τα οποία έμειναν εκτός Ευρωβουλής είτε την αποχή και το άκυρο.

Με δεδομένο, εξάλλου, ότι στις βουλευτικές εκλογές η διακύβευση είναι διαφορετική κι αφορά στην κυβέρνηση των επόμενων τεσσάρων χρόνων έχουν βάσιμη προσδοκία να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις 7 Ιουλίου.

Όσον αφορά την προεκλογική καμπάνια, στην Κουμουνδούρου θα εστιάσουν στην προγραμματική αντιπαράθεση, στη σύγκριση δηλαδή του δικού τους κυβερνητικού σχεδίου με το αντίστοιχο της ΝΔ, το οποίο, όπως και πριν τις ευρωεκλογές, θα δαιμονοποιήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουν τρόπον τινά και την αιχμηρή σε βάρος τους έκθεση των Θεσμών για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αφού, σε συνδυασμό και με την επικείμενη κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, τους δίνει πάτημα να ξαναεμφανιστούν αντάρτες απέναντι στις Βρυξέλλες.

Το πρωθυπουργικό αφήγημα

Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται πυρετωδώς το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάζει στη μεσαία τάξη, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς κι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Το αφήγημα του πρωθυπουργού περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη ενίσχυσης την πρώτη τετραετία των χαμηλότερων εισοδημάτων σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, πως τα μεσαία εισοδήματα δεν ενισχύθηκαν, αλλά και δεν απόλεσαν τα εισοδήματά τους, στηρίζοντας παραλλήλως τους λιγότερο προνομιούχους με τους φόρους τους, και πως από εδώ και πέρα υπάρχει η δυνατότητα για πιο επεκτατικές πολιτικές προς όφελός τους.

 

 

Loading