Του Χρήστου Τσαλικίδη
Ως «καινοφανείς» αντιμετωπίζουν στη ΝΔ τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση δεσμεύουν την επόμενη, μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πέντε κορυφαίους συνταγματολόγους.
Οι Συνταγματολόγοι (Σπύρος Βλαχόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Πέτρος Παραράς και Φίλιππος Σπυρόπουλος) συμφώνησαν ομόφωνα ότι «η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.
Επισήμαναν, μάλιστα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «στην αναθεωρητέα διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για την συνταγματική αναθεώρηση».
Αμέσως μετά τη γνωμοδότηση των πέντε συνταγματολόγων, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμαιναν στην Politik πως είναι πρωτοφανής η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει ακόμα και τη διαδικασία ανανέωσης του καταστατικού χάρτη της χώρας. «Κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο» ήταν η χαρακτηριστική τους αναφορά, εξηγώντας πως η παρούσα Βουλή θα αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και η επόμενη -αφού μεσολαβήσουν εκλογές και άρα θα υπάρχει πρόσφατη λαϊκή εντολή-θα καθορίσει ακριβώς το περιεχόμενό τους.
Ο Συνταγματικός δεκάλογος της Πειραιώς
Οι αλλαγές που προτείνει η ΝΔ είναι οι εξής:
- Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους και ταυτόχρονα αναγνώριση της αυτοτέλειας και αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.
- Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόροι για την εκπλήρωση των σκοπών της.
- Περιορισμός των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής Ώστε οι εκλογές να διεξάγονται σε τακτό χρόνο ανά τετραετία.
- Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.
- Αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
- Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.
- Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.
- Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.
- Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του κοινοβουλίου και εισαγωγή κανόνων καλής νομοθέτησης.
- Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας με διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος
Μετατρέπουν το Σύνταγμα σε… ευχολόγιο
Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος «επί της ουσίας η πρόταση της κυβέρνησης συνειδητά επιδιώκει μια μικρή, κουτσουρεμένη αναθεώρηση διότι αντιμετωπίζει φοβικά όλη αυτή τη διαδικασία». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Πειραιώς έχουν ονομάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως «Σύνταγμα της Ευτυχίας», διότι απλά βάζει λέξεις και ευχές στα άρθρα, «λες και το Σύνταγμα μπορεί να διασφαλίσει την ευτυχία των πολιτών».