Του Γιάννη Συμεωνίδη
Οι 152 ψήφοι που επιτρέπουν τον “εκβιασμό” Καμμένου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα Πέμπτη διευρυμένες συζητήσεις με την Άγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να στηρίξει τον πρωθυπουργό όχι μόνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για τη μεταμνημονιακή προοπτική της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι έχει τη διάθεση να κλείσει τα μάτια ακόμα και στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στις προεκλογικές της παροχές.
Όπως κι αν έχει, ωστόσο, η πολιτική ατζέντα κυριαρχείται από τη συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, η οποία θα κρίνει το κατά πόσο το διαζύγιο- δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο “γάμος” διαλύεται- ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ θα είναι συναινετικό ή θορυβώδες.
Ο πρωθυπουργός, ήδη από τη συνέντευξή του στο OPEN την Τετάρτη, έχει πετάξει το γάντι στον υπουργό Άμυνας, τον οποίο καλεί να λάβει μια σαφή θέση για το αν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ή όχι.
Συνεργάτες του, μάλιστα, χαρακτήριζαν στην Politik την κίνηση Τσίπρα ως αριστοτεχνική.
Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως μπορούν να κερδίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα κι αν ο κ. Καμμένος προσωπικώς καταψηφίσει.
Αν ο κ. Καμμένος ναι μεν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση τότε όλα καλά κι όλα ωραία κι ο κ. Τσίπρας θα έχει την πολυτέλεια να αποφασίσει ο ίδιος- χωρίς την πίεση των εξελίξεων- αν θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον Οκτώβριο ή νωρίτερα.
Αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άρει την εμπιστοσύνη του, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία θεωρεί πως θα κερδίσει.
Συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές τους οποίους διαθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου υπολογίζουν στις θετικές ψήφους και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, του πρώην υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι και του Θανάση Παπαχριστόπουλου- οι τέσσερις τελευταίοι ανήκουν στους ΑΝΕΛ-, του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη και της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη.
Στο Μαξίμου, δηλαδή, υπολογίζουν σε τουλάχιστον 152 βουλευτές.
Το σενάριο του Μαΐου
Αν, πάλι, η κυβέρνηση ναι μεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους, τότε ο κ. Τσίπρας ναι μεν θα πάει σε εκλογές, αλλά όχι αμέσως.
Πιθανότατα αυτό θα συμβεί το Μάιο, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μία εβδομάδα δηλαδή πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, κι όχι νωρίτερα.
Κι αυτό γιατί δεν θέλει να μείνουν στη μέση σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση, ο εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η αύξηση του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού.