Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στην οικονομία θα αφιερώσει ο Αλέξης Τσίπρας το μεγαλύτερο κομμάτι της δευτερολογίας του στη Βουλή, λίγο πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει αμφιβολίες για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις στην εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 και στην προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2020, όπως αυτές θα προκύψουν από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για μειώσεις στο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων και στο φόρο μερισμάτων, καθώς και για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε φυσικά πρόσωπα και για μειώσεις στο ΦΠΑ μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό και με τη δέσμευση για τη διατήρηση του ισχύοντος αφορολόγητου ορίου.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα αναρωτηθεί από πού θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ ώστε να προχωρήσουν οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Ο ίδιος, εξάλλου, αναμένεται να σχολιάσει και την ομιλία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τα όσα είπε ουσιαστικώς για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και για τους περιορισμούς στην προκήρυξη απεργιών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο οποίος περιμένει να ακούσει και τι θα πουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τις φοροελαφρύνσεις και το αφορολόγητο, αλλά κι ο Κωστής Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ κι ο Άδωνις Γεωργιάδης για το Ελληνικό- δεν θα αποφύγει, επίσης, τον πειρασμό να υπογραμμίσει πως πολλά από όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έχουν ήδη γίνει πράξη από τη δική του κυβέρνηση ή τα είχε βάλει σε ράγες υλοποίησης, ιδίως στα ζητήματα ψηφιακής πολιτικής.
Παραλλήλως, θα στιγματίσει την παραχώρηση του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού θα σημάνει όξυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς δήμους.
Θα επανέλθει στο Μακεδονικό
Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, θα επανέλθει και στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εκτιμά ως αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πρώτη σοβαρή κυβίστησή της, μαζί με τη μη επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Και το Μακεδονικό, άλλωστε, μαζί με τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησής του στο γραφείο του στη Βουλή με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ.