Του Γιάννη Συμεωνίδη
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτέλεσε την αιτία, αλλά την αφορμή για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, επιταχυντής δηλαδή για εξελίξεις οι οποίες ούτως ή άλλως θα έρχονταν ενόψει των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στο 2019.
Η έξοδος από τα μνημόνια, η νομοθέτηση μέτρων κοινωνικής ανακούφισης και η επικέντρωση της δημόσιας ατζέντας σε άλλα ζητήματα πέραν της οικονομίας, με κορυφαίο βεβαίως το Μακεδονικό, επιτρέπει και την επιστροφή στο μοντέλο των μεγάλων πολυσυλλεκτικών κομμάτων και την εξαφάνιση των μικρότερων, ιδίως όσων έκαναν την εμφάνισή τους την εποχή των μνημονίων.
Αυτή η εξέλιξη βολεύει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι φιλοδοξούν- και σε μεγάλο βαθμό το έχουν ήδη πετύχει- να αποτελέσουν τον έναν από τους δύο βασικούς πόλους, εν προκειμένω τον κεντροαριστερό απέναντι στον κεντροδεξιό που εκπροσωπεί η ΝΔ.
Στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν τους μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς με το ίδιο σκεπτικό.
Η εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού- κόμματα τα οποία αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή με το ΣΥΡΙΖΑ- αποτελεί στρατηγικό στόχο του κ. Τσίπρα, από τη στιγμή ιδίως που αυτά τα δύο κόμματα απόκλεισαν το ενδεχόμενο σύμπηξης μαζί του προοδευτικού μετώπου κόντρα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανεκτικότητα στη Δεξιά πέραν της ΝΔ
Από την άλλη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είναι πιο “ανεκτικοί” στην ισχυρή παρουσία κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.
Γι’ αυτό ναι μεν προβληματίζονται από την “όψιμη” επιθετικότητα του Πάνου Καμμένου- αν και παραδέχονται ότι αφήνει στο απυρόβλητο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τον κ. Τσίπρα-, αλλά βλέπουν με θετικό μάτι μια πιθανή συνεργασία του με τη Δύναμη Ελληνισμού των Δημήτρη Καμμένου και Τάκη Μπαλτάκου, αλλά και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή και τη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Κι αυτό γιατί ένας δεξιός σχηματισμός που θα καταφέρει να μπει στη νέα Βουλή αποδυναμώνει τη ΝΔ κι ακόμα κι αν βγει πρώτη στις βουλευτικές εκλογές απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της.