Ρ. Χρηστίδου: “Δεν υπάρχει χρόνος χάριτος στη ΝΔ”

Ρ. Χρηστίδου: “Δεν υπάρχει χρόνος χάριτος στη ΝΔ”

Η Ραλλία Χρηστίδου, όπως μας εξομολογείται στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Politik, κοινωνικοποιήθηκε πολιτικώς όταν ανάλαβε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Η βουλεύτρια B3 Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ μας υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι συμμετείχε ως υποψήφια σε μη εκλόγιμη θέση στην τότε Β´ Αθηνών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα της, η κυρία Χρηστίδου ισχυρίζεται πως δεν βιάζεται να κρίνει, αλλά η κοινωνία επιβάλλει τους ρυθμούς την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη από τις πρώτες ημέρες της δείχνει ολοφάνερα το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της.

Παραλλήλως, η Ραλλία Χρηστίδου εκτιμά πως ο στόχος των 180.000 μελών μέχρι το συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απολύτως εφικτός, ενώ θεωρεί πως είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε αν το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας θα είναι να ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζεται»

 Ο κόσμος γνωρίζει την μουσικό Ραλλία Χρηστίδου. Τι δεν γνωρίζει, όμως, για την πολιτικό Ραλλία Χρηστίδου που θα μάθει κι από την παρουσία σας στη Βουλή;

Η αλήθεια είναι πως όσοι γνωρίζουν την μουσικό Ραλλία Χρηστίδου, και όχι μόνο την τραγουδίστρια, ακριβώς επειδή «παρακολουθούν» 15 χρόνια την καλλιτεχνική μου πορεία γνωρίζουν και το ότι η πολιτική ήταν και είναι ένα  πεδίο που με γοητεύει. Η πολιτική ήταν, είναι και θα είναι η σπουδαία εκείνη διαδικασία μέσω της οποίας οι άνθρωποι αποφασίζουν τους κανόνες με τους οποίους θέλουν να ζουν.

Τα σπουδαιότερα, αλλά και τα πιο απλά γεγονότα στην ιστορία αποτελούν προϊόν πολιτικής. Υπηρέτησα μέχρι σήμερα τη μουσική και το τραγούδι με αξιοπρέπεια και πήρα πολλή αγάπη από τον κόσμο εξαιτίας αυτού. Τώρα μέσω της πολιτικής αισθάνομαι ότι μου δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσω την αγάπη αυτή και να γίνω χρήσιμη και παραγωγική για τους συμπολίτες μου σε ένα νέο για μένα ρόλο.

Και χαίρομαι διότι η ζωή συνεχίζει να επιφυλάσσει σπουδαία δώρα. Ξέρετε, κάποια πράγματα στα φέρνει η ζωή. Δεν τα επιδιώκεις. Κάποιοι ξεκινούν από το μηδέν, κάποιοι από το συν πέντε, κάποιοι από το μείον πέντε. Προσωπικά δεν ανήκω σε εκείνους που είχαν την πολυτέλεια να κατευθύνουν κατά κάποιο τρόπο τη ζωή τους και να επιλέγουν πάντα την πορεία της. Εμένα με πάει η ζωή. Εργαζόμουν από 18 ετών στον ιδιωτικό τομέα. Και η αναγνωρισιμότητα λόγω του τραγουδιού προέκυψε, δεν την επιδίωξα. Απλά, όταν βρίσκεσαι σε σταυροδρόμι κάνεις μια επιλογή βάσει του τι επιθυμεί η ψυχή σου για να αισθάνεται ελεύθερη.

Πολλοί γνωρίζουν ότι κοινωνικοποιήθηκα πολιτικά όταν ανέλαβε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας. Γνωρίζουν ότι επέλεξα να «εκτεθώ» το 2015 στις εκλογές του Σεπτεμβρίου συμμετέχοντας ως υποψήφια σε μη εκλόγιμη θέση στην Β´ περιφέρεια της Αθήνας γιατί θέλησα να στηρίξω έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια τον πρόεδρο και τη βάση μιας και ήμουν πρόταση της βάσης. Και τέτοια παραμένω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε δυναμική αντιπολίτευση πριν ακόμα πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης; Μήπως βιάζεστε να κρίνετε πριν δείτε το κυβερνητικό έργο;

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζεται. Η κοινωνία επιβάλλει τους ρυθμούς αυτούς και εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Με 32% ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρότατη αντιπολίτευση. Μην ξεχνάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές από την πρώτη ημέρα που εξελέγη πρόεδρος, με μια ΝΔ στο 21%.

Εμείς απλά διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη από τις πρώτες ημέρες δείχνει ολοφάνερα το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της. Φανερώνει ξεκάθαρα τους δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους για τους οποίους μιλούσαμε προεκλογικά. Το «ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα με 50+ άτομα, πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη του ΣΕΒ και της Lamda Development σε θέσεις υπουργών, η υφυπουργός Εργασίας καυχιέται για την κυβέρνηση Σαμαρά διότι το 2012-13 κατάφερε να μειώσει το μισθολογικό κόστος ανεβάζοντας την Ελλάδα πιο ψηλά σε βαθμούς ανταγωνιστικότητας, ενώ η ανάπτυξη τότε δεν ήρθε ποτέ και το μόνο που ήρθε ήταν έκρηξη της ανεργίας στο 28%.

Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η κατάργηση των Γραμματειών της Νέας Γενιάς, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Περιβάλλοντος, η προετοιμασία του εδάφους για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, η επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο, οι εξαγγελίες για σύνδεση χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους, η οποία θα γίνεται με επιχειρηματικούς όρους, η προσπάθεια για κατάργηση της απλής αναλογικής, αυτά και μια σειρά από άλλα που ακούσαμε το τριήμερο στη Βουλή μας δείχνουν πως δεν υπάρχει χρόνος χάριτος προς τη ΝΔ, η οποία έρχεται αποφασισμένη να δράσει ακριβώς σαν οδοστρωτήρας, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

«Απολύτως εφικτός ο στόχος των 180.000 μελών»

Μήπως ο στόχος των 180.000 μελών είναι ανέφικτος σε μια εποχή αποστασιοποίησης των πολιτών από όλα τα κόμματα; Υπάρχουν εναλλακτικές ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες που τον ψήφισαν και στις 7 Ιουλίου;

Ο στόχος είναι απολύτως εφικτός. Υπάρχουν πολλοί που μας πλησιάζουν και θέλουν να πλαισιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί καταλαβαίνουν πως υπάρχει ανάγκη οι προοδευτικοί πολίτες να συσπειρωθούν, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα κοινωνικές κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Πέρα όμως από την κομματική ένταξη, στόχος μας είναι να πολλαπλασιαστούν από το Σεπτέμβρη και οι εξωστρεφείς εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει και να πάρει το λόγο όποιος θέλει, κομματικό ή μη μέλος. Και φυσικά παραμένει ως ανάγκη η καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μας και σε ατομικό επίπεδο ή σε μικρές  παρέες, ώστε να διατηρηθεί και να βαθύνει η κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος υπάρχει ο χώρος των κινημάτων, ένας χώρος από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν αλλά και τώρα παίρνει οξυγόνο, ένας χώρος  όπου μπορούμε να συνεργαστούμε άνθρωποι από πολλές διαφορετικές αφετηρίες, με σεβασμό στις επιμέρους διαφορές, αλλά με συστράτευση στον κοινό αγώνα, όπου είναι εφικτό.

Εκτιμάτε πως η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό να γίνει πριν ή μετά από το συνέδριο ή είναι προτιμότερο να συνεχιστεί η σημερινή διαφοροποίηση;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Είμαστε στα πρώτα βήματα της νέας περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρειαστεί το κόμμα αλλά και οι σύμμαχοι να διαβουλευτούμε, να συζητήσουμε, να λειτουργήσουμε ως συλλογικός διανοούμενος, ώστε να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση.

Σημασία δεν έχει τόσο η εσωτερική διάρθρωση, αυτό που επείγει είναι η ενδυνάμωση της Αριστεράς στο κοινωνικό πεδίο, στους χώρους εργασίας, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στο φοιτητικό κίνημα, στη νεολαία. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Χρηστίδου

Loading

Play