Ρεπορτάζ: Κλεόβουλος Χατζηβασιλείου
Ρίχνουν στα… μαλακά τη Δούρου και τον Πολάκη! Πλήθος αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι τροποποιήσεις στο σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση -και θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαρτίου- από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που συστάθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση περιέχει διατάξεις οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ως προς την τροπή που μπορούν να δώσουν στις δικαστικές περιπέτειες που έχουν, ενώ άλλες δύνανται να χαρακτηριστούν «φωτογραφικές» και επωφελείς για μέλη της, που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αναφορικά με τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είναι να μειωθεί η ποινή του συγκεκριμένου εγκλήματος -από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξης που ισχύει σήμερα- σε φυλάκιση 5 έως 10 χρόνων. Δηλαδή, ένα απλό μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης θα έρχεται αντιμέτωπο με την ίδια ποινή που θα αντιμετωπίσει και ένα ηγετικό στέλεχος, αφού το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, θα υποβιβαστεί σε απλή επιβαρυντική περίσταση του αδικήματος της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Με απλά λόγια η συγκεκριμένη διάταξη, όπως εξηγεί πληθώρα νομικών, θα δώσει στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής ένα «ανέλπιστο δώρο» ενόψει της δικαστικής απόφασης για τη σωρεία κακουργηματικών πράξεων στα οποία είναι υπόλογη. Για την επίμαχη διάταξη η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι «οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή. (…) Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα».
Η παραπάνω αναφορά δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» στο νέο ποινικό κώδικα, αφού πολλά ερωτήματα προκαλούν πλήθος άλλων διατάξεων που προωθεί η κυβέρνηση. Μια από αυτές, αφορά την ανθρωποκτονία από πρόθεση, αφού στη νέα πρόταση ορίζεται ότι «όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη, τουλάχιστον δέκα ετών». Άρα, ακόμα και χωρίς να αναγνωριστεί ελαφρυντικό, τα ισόβια μπορούν να «σπάσουν» και η ποινή να «πέσει» στα δέκα χρόνια κάθειρξης.
Ευνοούνται δια της πλαγίας Δούρου και Πολάκης
Βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα στο μισό θα μειωθούν οι ποινές και για την ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας, αφού προτείνονται ποινές για φυλάκιση έως και δέκα χρόνια σε περιπτώσεις πολλαπλών ανθρωποκτονιών από αμέλεια, όπως είναι εξαιτίας πυρκαγιών, πλημμυρών και τροχαίων δυστυχημάτων. Η συγκεκριμένη διάταξη δύναται να χαρακτηριστεί «φωτογραφική» για την Περιφερειάρχη Αττικής, αν ληφθούν υπόψη οι εν εξελίξει δικαστικές έρευνες για τους θανάτους εκατοντάδων συμπατριωτών μας τόσο στις πλημμύρες στη Μάνδρα, όσο και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα και εις βάρος της Ρένας Δούρου.
Σε πλημμέλημα προτείνεται να μετατραπεί και το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση, γεγονός που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους, ο ήδη επιβαρυμένος δασικός πλούτος της χώρας, να γίνει έρμαιο καταπατητών και εμπρηστών.
Μείωση των ποινών προβλέπεται και για τις μολότοφ. Μολονότι το αδίκημα της παρασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών θεωρείται σήμερα κακούργημα, η νέα πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών, που δύναται να φθάσει τα πέντε έτη, εφόσον δεν προκύψουν κατηγορίες για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» ή «εγκληματική οργάνωση». Σε περίπτωση που προκύψει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, η ποινή μπορεί να φτάσει σε κάθειρξη δέκα χρόνων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία αναφορικά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος φέρεται να ηχογράφησε παράνομα την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στον υπό διαβούλευση νέο ποινικό κώδικα, το αδίκημα της τηλεφωνικής υποκλοπής υποβιβάζεται από κακούργημα σε πλημμέλημα. Όσον αφορά στην ποινή; Θα τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη, αντί για δέκα όπως ισχύει σήμερα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019