Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Οι πολίτες, εν όψει των επικείμενων εκλογών, θα αποφασίσουν αποτιμώντας τόσο την καθημερινότητα όσο και την ευρύτερη πολιτική κατάσταση», υπογραμμίζει ο Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik.
Ο βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός σημειώνει πως τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης καταδεικνύουν ότι υπερτερεί κατά κράτος από τις προγενέστερες.
Γι’ αυτό επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει με επιτυχία τη μάχη στις ευρωεκλογές, τις οποίες ναι μεν δεν θεωρεί ασφαλές πρόκριμα για τις βουλευτικές, ωστόσο αναγνωρίζει ότι έχουν σοβαρό επίδικο την παρούσα χρονική στιγμή, την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. «Κι από τις ευρωεκλογές θα εξαχθούν συμπεράσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν», παρατηρεί με νόημα ο κ. Κοντονής.
Κατά τον ίδιο πάντοτε, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια σηματοδοτεί την άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, ενώ υπερασπίζεται την θητεία του στο υφυπουργείο Αθλητισμού και στο υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας πως αντιπαρατέθηκε στα παγιωμένα συμφέροντα που επιζητούσαν τη διαιώνιση της στασιμότητας και της ταλαιπωρίας των πολιτών.
«Η χώρα ανακτά τη δυναμική της»
-Ποιο ζήτημα εκτιμάτε πως θα επηρεάσει περισσότερο την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές; Η οικονομία, η Συμφωνία των Πρεσπών, η σκανδαλολογία ή κάτι άλλο και γιατί;
«Οι πολίτες εν όψει των επικείμενων εκλογών θα αποφασίσουν αποτιμώντας τόσο την καθημερινότητα, όσο και την ευρύτερη πολιτική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Θα αξιολογήσουν τα πεπραγμένα των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στα οποία υπήρχε εκτίναξη της ανεργίας, φυγή των νέων στο εξωτερικό, συνταρακτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, κατακρήμνιση των εισοδημάτων τους.
Η καταστροφική περίοδος των τελευταίων 25 χρόνων μέχρι το 2015 θα τεθεί σε σύγκριση με την τελευταία τετραετία, όταν η ανεργία μειώθηκε κατά 10%, το ΑΕΠ αυξάνεται συνεχώς, τα εισοδήματα αποκαθίστανται σταδιακά, οι εξαγωγές αυξάνονται, το κόστος δανεισμού είναι ξανά σε επίπεδα προ κρίσης, ο τουρισμός παρουσιάζει άνοδο, ενώ παράλληλα, ενισχύεται το δίχτυ ασφαλείας για τις ευπαθείς ομάδες και τη μεσαία τάξη. Πλέον, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, γεγονός που παραδέχονται όλοι, πλην των στελεχών της αντιπολίτευσης και των εντεταλμένων δημοσιογράφων της.
Σε ευρύτερο επίπεδο, η χώρα μας ανακτά την αξιοπιστία της και τη δυναμική της. Από την ανυποληψία που βρισκόταν, σήμερα γίνονται μόνο θετικές και ελπιδοφόρες αναφορές. Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη για την Ευρώπη στο σύνολό της, πέρα από το όφελος που προσπορίζει στις δύο χώρες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναγνωρίστηκε με την πρόταση εκατοντάδων προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Έλληνα πρωθυπουργό, γεγονός πρωτόγνωρο για τη χώρα μας.
Επίσης, η Συμφωνία προκάλεσε μια σοβαρή αναδιάταξη στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλείστες δυνάμεις της κεντροαριστεράς αναγνώρισαν τον μεταρρυθμιστικό και υπεύθυνο δρόμο που ακολούθησε η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις ακραίες και ανεύθυνες φωνές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Επομένως, σε όποιο πεδίο και αν τεθεί η σύγκριση, τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης καταδεικνύουν ότι υπερτερεί κατά κράτος από τις προγενέστερες. Ιδιαίτερα, όταν αποδεικνύεται διαρκώς πως δεν μπορεί να προσάψει κανείς στη σημερινή κυβέρνηση κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, σε αντίθεση με αυτές που προηγήθηκαν.
Ακριβώς για αυτό, παρά τις συντονισμένες και λυσσώδεις προσπάθειές του παλιού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει με επιτυχία τη μάχη στις επόμενες εκλογές».
-Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια; Θα μπορούσε να είχε επιλυθεί το Μακεδονικό δίχως τις σκιές που δημιουργούνται για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα;
«Η επίσκεψη επισφραγίζει μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα αποκτά ξανά σημαντική αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα σηματοδοτεί την άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, πράγμα που παραδέχεται με ακραίο τρόπο η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία, αφού κατηγορεί τον Ζόραν Ζάεφ ότι απεμπόλησε τα εθνικά συμφέροντα της γειτονικής χώρας υπογράφοντας μια λεόντεια, επιζήμια συμφωνία υπέρ της Ελλάδας.
Καλό θα είναι όλα αυτά να τα λάβει υπ΄ όψιν του ο κ. Μητσοτάκης μήπως και αντιληφθεί σε τι κατήφορο πορεύεται.
Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια έντιμη συμφωνία ανάμεσα σε δύο χώρες, μια διέξοδο απέναντι σε ένα δυσεπίλυτο ζήτημα που ταλάνιζε τις σχέσεις τους επί τρεις δεκαετίες και για το οποίο η Ελλάδα είχε υποστεί ίσως την πιο βαριά διπλωματική ήττα των τελευταίων πενήντα χρόνων.
Σχετικά με το ζήτημα της ταυτότητας σας αναφέρω ότι στην Συμφωνία δεν διαλαμβάνεται πουθενά ζήτημα ταυτότητας. Πρόκειται για μια εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα χαλκεία της αντιπολίτευσης. Η Ελλάδα ούτε παραχώρησε, ούτε διευκόλυνε, ούτε συναίνεσε σε οτιδήποτε που να αφορά το ζήτημα της ταυτότητας των κατοίκων της γειτονικής χώρας, γεγονός που μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε με μια απλή ανάγνωση της Συμφωνίας.
Για το ζήτημα της γλώσσας, όλοι γνωρίζουμε ότι, ήδη από το 1977, είχε αναγνωριστεί η μακεδονική γλώσσα στον ΟΗΕ με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Με την υπογραφή της Συμφωνίας ορίζεται για πρώτη φορά σε επίσημο διεθνές κείμενο ότι η συγκεκριμένη γλώσσα αποτελεί κλάδο των σλαβικών γλωσσών, γεγονός που στερεί από οποιονδήποτε επιχειρήματα συσχετισμού της σημερινής γλώσσας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επομένως, για τα δύο θέματα που αναφέρθηκαν, η Συμφωνία λειτουργεί προωθητικά και επικυρώνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε αντίθεση με τις παραπλανητικές και ανεύθυνες αναφορές της αντιπολίτευσης.
Το κρίσιμο ζήτημα πλέον είναι να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα παραμερίσει τις ακραίες και εθνικιστικές φωνές εκατέρωθεν και θα συμβάλλει στην εδραίωση της καλής γειτνίασης προς όφελος των δύο λαών».
«Νομοθετούμε για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων»
-Το «πηγαινέλα» Αθήνας-Βρυξελλών για τη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας και η καθυστέρηση για τις 120 δόσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία μήπως μαρτυρούν πως η μεταμνημονιακή εποπτεία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη μνημονιακή;
«Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε και ήδη ο νόμος εφαρμόζεται. Θεσπίστηκε ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας το οποίο, μην ξεχνάμε, έφερε η σημερινή κυβέρνηση για να καλύψει την αδράνεια των προηγούμενων, ενώ παράλληλα εντάχθηκαν για πρώτη φορά τα επιχειρηματικά δάνεια στο καθεστώς προστασίας.
Η ρύθμιση για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει και αυτό νόμος του κράτους ώστε να αρθεί ένας βραχνάς που ταλανίζει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, ανάμεσά τους και ανθρώπους που περιμένουν τη συγκεκριμένη διάταξη για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.
Επομένως, η υπόθεση ότι η μεταμνημονιακή περίοδος έχει ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες δεν ισχύει καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει πλείστες φορές το τελευταίο διάστημα ότι νομοθετεί για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων υλοποιώντας το πρόγραμμά της».
-Έχετε κατηγορηθεί, ακόμα και από άσπονδους φίλους σας, πως κατά τη θητεία σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκαλέσατε, με διάφορες αφορμές, αρκετές προστριβές δίχως λόγο με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης- δικαστές και δικηγόρους. Τι απαντάτε;
«Κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής αξιολόγησα ως πρωτεύουσα ανάγκη την εδραίωση της ισονομίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ανήκω σε μια παράταξη που, αξιακά, στρέφει το βλέμμα της στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών και όχι στη διατήρηση των φέουδων και των παραμάγαζων που έχουν εγκαθιδρύσει διαχρονικά κάποιοι στο δημόσιο χώρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, αντιπαρατέθηκα με συγκροτημένη πολιτική άποψη απέναντι στα παγιωμένα συμφέροντα που επιζητούσαν τη διαιώνιση της στασιμότητας και της ταλαιπωρίας των πολιτών. Από τις θέσεις ευθύνης που κατείχα, τόσο στο υπουργείο Αθλητισμού όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συγκρούσεις που δημιουργήθηκαν είχαν ως αιτία την αταλάντευτη στάση μου απέναντι σε άτομα και ομάδες συμφερόντων που επιζητούσαν τη διατήρηση θυλάκων διαφθοράς και αδράνειας ενάντια στο κοινό συμφέρον. Αυτή τη στάση τη διατηρούσα και θα τη διατηρώ απαρεγκλίτως».
«Ευρωψηφοδέλτιο αναμέτρησης με ακροδεξιά-νεοφιλελευθερισμό»
-Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κακό για το ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει ο πρωθυπουργός να σκέφτεται το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο;
«Οι ευρωεκλογές, όπως είναι γνωστό, συνιστούν μια εκλογική αναμέτρηση ειδικής θεματολογίας. Γι΄αυτό το λόγο προκύπτει διαχρονικά αφενός μεν μια χαλαρή ψήφος, αφετέρου δε μια ψήφος συμπάθειας προς τα μικρότερα κόμματα, ενώ παράλληλα, σημειώνονται υψηλότερα ποσοστά αποχής. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλές πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές που έχουν άλλο χαρακτήρα και άλλα διακυβεύματα.
Ωστόσο, συνιστούν μια εκλογική αναμέτρηση που έχει σοβαρό επίδικο την παρούσα χρονική στιγμή, την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της προοδευτικής ανασύνθεσης και σύμπλευσης του χώρου της Αριστεράς και δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, σηματοδοτεί την αναμέτρηση με τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις που διαλαμβάνονται στην Ευρώπη. Επομένως, και από τις ευρωεκλογές θα εξαχθούν συμπεράσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την προσφυγή στις κάλπες είναι απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει εξαγγείλει πολλές φορές ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ακριβώς για να αποτιμηθεί συνολικά το έργο της κυβέρνησης και για να φανούν στην ολότητά τους τα θετικά μέτρα που έχει υλοποιήσει».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019