Του Χρήστου Τσαλικίδη
Η Νέα Δημοκρατία σηκώνει το γάντι που της πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διεξαγωγή ενός debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βλέπει άμεσα εκλογές!
Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υψηλόβαθμες κομματικές πηγές τόνισαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η πρόκληση του πρωθυπουργού είναι «καλοδεχούμενη», προσθέτοντας με νόημα πως «debate σημαίνει εκλογές» και πως «συνήθως το ζητά εκείνος που τις χάνει». Εάν ήταν στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας η αναμέτρηση των δυο θα ήθελε να είναι κοινοβουλευτική. Εφόσον όμως ο πρωθυπουργός θελήσει να είναι τηλεοπτική, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα, στο Μοσχάτο επισημαίνουν πως εδώ και λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ηγείται μιας de facto κυβέρνησης μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της Βουλής. «Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση, όχι η κυβέρνηση τη Βουλή» προσθέτουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «ο κοινοβουλευτισμός έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες και δεν μπορεί να γίνει συνώνυμο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού». Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαίτησε από τον πρωθυπουργό, με αφορμή τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών, οι οποίες θα παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Η προσοχή στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας
Η αλήθεια είναι πως με τα νέα δεδομένα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί τον επόμενο μεγάλο πολιτικό στόχο του Μεγάρου Μαξίμου, κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή. Ο κανονισμός της Βουλής αναφέρει πως οι επιτροπές συγκροτούνται βάσει της εκλογικής δύναμης κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας. Μοιραία η προσοχή στρέφεται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 27 βουλευτές, όσους και όλα μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η λεπτομέρεια έγκειται στο ότι ο Σπύρος Δανέλλης που εκπροσωπούσε το Ποτάμι στην εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο μέλος του Ποταμιού, διότι η παρουσία του σε αυτήν δεν είναι προσωπική αλλά αποτέλεσμα κομματικής εκπροσώπησης.
Όπως εξηγούν από τη ΝΔ: «Βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία. Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση κουρελού. Εμείς, με τον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψουμε ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής» σημειώνουν χαρακτηριστικά.