Στυλιανίδης: «Λύση για την Κύπρο η ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Στυλιανίδης: «Λύση για την Κύπρο η ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Την εκτίμηση ότι η είσοδος της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην γειτονική Τουρκία, και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ε. Στυλιανίδης, τόνισε ότι καταρχάς, «η Συνθήκη της Λοζάνης στο γαλλικό της αντίτυπό της, το οποίο είναι και το ισχύον νομικά, μιλάει για μουσουλμανική μειονότητα. Στην ελληνική του μετάφραση μιλάει για μουσουλμανικές μειονότητες, υπονοώντας βεβαίως του Πομάκους και του Ρομά, εκτός από τους τουρκογενείς. Εν πάσει περιπτώσει αναγνωρίζει την μειονότητα αυτή ως θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα, και την αντιμετωπίζει με την αρχή της αμοιβαιότητας, με την ελληνική εθνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, η οποία όπως γνωρίζετε έχει υποστεί σκληρές διώξεις στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Επομένως μπορεί ο κύριος Ερντογάν να μιλάει για ομόδοξους κατά νόμο, αλλά όχι για ομοεθνείς».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν ακολουθεί την πολιτική του ανατολίτικου παζαριού. Δηλαδή, προσπάθησε να βάλει στον κύριο Τσίπρα θέμα εκλογής Μουφτήδων, σε αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εδώ νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρξει ευθεία απάντηση από τον πρωθυπουργό. Έπρεπε να ξεκαθαριστεί η προστασία του Οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου. Η εύρυθμη και ελεύθερη λειτουργία του. Και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι οικουμενικό. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσει να ξεκινήσει τη συζήτηση ένταξης με τη Τουρκία. Επομένως είναι ευρω-τουρκικά ζητήματα».

«Η είσοδος της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μπορεί να είναι η λύση»

Όσον αφορά δε το κυπριακό ζήτημα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «η Κύπρος απέδειξε ότι είναι πιο ευέλικτη και πιο έξυπνη και πιο τολμηρή στην εξωτερική της πολιτική, από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια».

Στην συνέχεια, εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση σύμφωνα με την οποία «κάποια στιγμή η Κύπρος θα ήταν έξυπνο να επιδίωκε τη σύνδεσή της με το ΝΑΤΟ. Η σύνδεση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις απομακρύνσεως άλλων στρατευμάτων ή την δημιουργία κοινών στρατευμάτων, όπως ακριβώς γίνεται με την Ελλάδα, η οποία διατηρεί την αυτονομία του εθνικού στρατού, έχει όμως τη δυνατότητα να συνυπάρχει σε κοινές ασκήσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία πολύ καλή αιτίαση και αφορμή, ώστε ο στρατός εισβολής κατοχής να απομακρυνθεί από το βόρειο τμήμα του νησιού».

«Κακή η Συμφωνία των Πρεσπών»

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την ονοματολογική συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, ο Ε. Στυλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι «το 2004 όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή, η ιστορία του μακεδονικού ήταν μια χαμένη υπόθεση. Υπήρχαν περίπου 130 μονομερείς αναγνωρίσεις. Υπήρχε η ευθεία απειλή το γειτονικό κράτος να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μπορέσει να αναγνωρίσει το συνταγματικό της όνομα, και υπήρχε βεβαίως και προειδοποίηση των συμμάχων μας ότι θα ενέτασσαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα ΠΓΔΜ».

Ως εκ τούτου, ως μέλος της τότε κυβέρνησης, τόνισε ότι «ξεκινήσαμε τότε από το σημείο μηδέν, και μέσα από μια έξυπνη διαπραγματευτική προσπάθεια, αναζητώντας λύση καταφέραμε να φτάσουμε το Βουκουρέστι, όπου το πρώην χαμένο ονοματολογικό ζήτημα έγινε ομόφωνη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  Αυτό ήταν  μια πολύ στέρεη βάση για μια γόνιμη διαπραγμάτευση που θα έλυνε το πρόβλημα. Δυστυχώς η διαπραγμάτευση που έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κακή».

Loading