Φοβάται μην πιαστεί κορόιδο από τον Καμμένο!

Φοβάται μην πιαστεί κορόιδο από τον Καμμένο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε η στάση που θα κρατήσει το κόμμα μετά από την πολλάκις προαναγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Αυτή συνοψίζεται στο «συνεχίζουμε ως κυβέρνηση μειοψηφίας κι όπου μας βγάλει ο δρόμος»!

Όπως εξάλλου, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η δεδηλωμένη μπορεί να χαθεί μόνο στη Βουλή ύστερα από υπερψήφιση πρότασης δυσπιστίας με τουλάχιστον 151 ψήφους ή αν δεν πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και με λιγότερες από 151 ψήφους, κι όχι αν δεν ψηφιστεί κάποιο νομοσχέδιο.

Έτσι κι αλλιώς στο Μαξίμου ποντάρουν στο ότι μέσα στο 2019 τα νομοσχέδια που θα έρθουν στο Κοινοβούλιο θα είναι φιλολαϊκά και θα κινούνται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που είχαν κάνει το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, οπότε δεν υπάρχει λόγος οι ΑΝΕΛ να τα καταψηφίσουν.

Υπάρχει, βεβαίως, το αγκάθι- πέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών- της ρύθμισης των εκκλησιαστικών ζητημάτων, αλλά ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να νομοθετήσει δίχως τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, όπως έχουν θέσει ως “κόκκινη” γραμμή τους οι ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν προσανατολίζεται στο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, προκαλώντας τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, γνωρίζοντας ότι δεν της βγαίνουν τα κουκιά.

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Άμυνας και στη δημόσια δέσμευση που έχει αναλάβει να μην υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας.

Φοβάται, δηλαδή, κι ο ίδιος μην πιαστεί κορόιδο από τα ήξεις αφήξεις Καμμένου, τον οποίο ενδεχομένως να συναντήσει αύριο Τρίτη.

Δύσκολο μέχρι τον Οκτώβριο

Όπως κι αν έχει, ακόμα και στο Μαξίμου παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να κρατηθούν στην εξουσία ως μειοψηφία μέχρι τον Οκτώβριο, γι’ αυτό και το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο μόνο ως επιστημονικής φαντασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να πείθεται από την πίεση συνεργατών του να επισπεύσει την ψηφοφορία για τις Πρέσπες και προσανατολίζεται στο να τηρήσει τον αρχικό του σχεδιασμό, δηλαδή αυτή να διεξαχθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Loading