Του Γιάννη Συμεωνίδη
Με πολύ κολακευτικά λόγια μιλούν κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Politik για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη.
Στέκονται ιδιαιτέρως στην ομιλία του πρωθυπουργού στην κλειστή Θεολογική Σχολή, την οποία χαρακτήρισαν πολύ καλή, ισορροπημένη, με μηνύματα και πως έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνδέει την επαναλειτουργία της με τον τρόπο επιλογής των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη.
“Ο κ. Τσίπρας μίλησε από στήθους και με τρόπο που δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης.
Το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν αποτελεί διμερή διαφορά, αλλά πάγια ελληνική θέση την οποία στηρίζει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Δεν είναι, άλλωστε, το σημαντικότερο πρόβλημα για το Πατριαρχείο, το οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προβλήματα της ομογένειας, όπως είναι το εκπαιδευτικό”, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες μιλούν για πολύ θετικό κλίμα και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, η οποία κράτησε περί τα 25 λεπτά και κατά τη διάρκειά της αναπτύχθηκε ένα εύρος θεμάτων.
“Αθωώνουν”, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα για το ότι δεν ανταπάντησε στον πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Άγκυρα όταν ο τελευταίος έθεσε όρο αμοιβαιότητας για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, υποστηρίζοντας πως σε μια τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει το περιθώριο διαλόγου.
“Άλλωστε ο κ. Τσίπρας έδωσε την απάντησή του με τα όσα είπε στη Χάλκη”, παρατηρούν.
Αντιπροσωπεία την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα
Οι ίδιες πατριαρχικές πηγές, εξάλλου, απορρίπτουν ως φτηνά σχόλια του ελληνικού Τύπου για το πώς συμπεριφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη λειτουργία για τον Ιερό Φώτιο- όπως για τα σταυρωμένα του χέρια-, επισημαίνοντας πως είναι λογική η αμηχανία σε κάποιον ο οποίος δεν έχει καθημερινή σχέση με τον εκκλησιαστικό χώρο.
Από το Πατριαρχείο, επίσης, μας ενημερώνουν πως αντιπροσωπεία του θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος βρέθηκε κι εκείνος στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητηθεί μια σειρά τεχνικών ζητημάτων που αφορούν και το διάλογο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την Εκκλησία της Ελλάδος.