Κικίλιας: Ο κορονοϊός καθυστέρησε τη δέσμευση για τις μεταμοσχεύσεις

28
Κικίλιας: Πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας τον κορονοϊό στα νησιά
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας στο χαιρετισμό του στο 1ο webinar για τις μεταμοσχεύσεις είπε πως «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η πανδημία η οποία έτυχε στη γενιά μας, καθυστέρησε τη δέσμευσή μας για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα».

Το webinar για τις μεταμοσχεύσεις διοργανώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «Αποδείξαμε μέσα στην κρίση ότι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, οι οποίοι τεκμηριωμένα, δομημένα και με επιστημονικά ιατρικά επιχειρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις» και πρόσθεσε πως «Το κάναμε ως κυβέρνηση με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων και φυσικά στο πρόσωπο του Σωτήρη ΤσιόδραΤο ξανακάναμε σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αναμόρφωσης του ΕΣΥ, που έχει να κάνει με τον διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ. Σε αυτή την Επιτροπή, επιστημονική υπεύθυνη και πρόεδρος είναι η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Και βέβαια, αναμένουμε με πολύ μεγάλη ανυπομονησία τον Ηλία Μόσιαλο, στην προσπάθεια αυτή που κάνει με το LSE, να παρουσιάσει τις προτάσεις στον ΕΟΜ, στην Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και σε όλους εμάς, για το πώς πρέπει να είναι δομημένο ένα σύγχρονο, νέο, μοντέρνο, ευέλικτο και λειτουργικό πλάνο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα».

«Στο παρελθόν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε στους Έλληνες κουλτούρα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, αλλά δεν τα καταφέραμε. Τώρα είναι η ευκαιρία να περάσει στον κόσμο η αξία της δωρεάς οργάνων, καθώς και η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει περάσει ως πρώτη προτεραιότητα.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ευγενές, πιο γενναιόδωρο, πιο αλτρουιστικό, πιο ομαδικό, από το να βρεθεί ένας δωρητής οργάνων, η οικογένεια του, οι γονείς, οι συγγενείς και να κάνουν αυτό το βήμα: να δωρίσουν τα όργανά του και να χαρίσουν ζωές σε άλλους ανθρώπους».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «Πιστεύω πολύ στο Ωνάσειο και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Περιμένουμε αυτή τη μελέτη και την προσπάθεια, μέσα από το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και από τον ΕΟΜ, η οποία τυγχάνει της αμέριστης στήριξης του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη και, φυσικά, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».

Δείτε ακόμη: Κλιματιστικά: Οδηγίες ΙΣΑ για τη σωστή χρήση τους