Αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης επιδομάτων: Σφίγγει ο κλοιός για τους εύπορους

Αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης επιδομάτων: Σφίγγει ο κλοιός για τους εύπορους

Αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα ενόψει νέων κριτηρίων που στοχεύουν στη δικαιότερη κατανομή και περιορισμό της μαύρης οικονομίας.

Σφίγγει ο κλοιός στην πρόσβαση των εύπορων δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων στα τρία βασικότερα προνοιακά βοηθήματα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού), καθώς, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2025 εισάγονται και ακόμη τρία κριτήρια για την καταβολή τους: το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και των τραπεζικών καταθέσεων.

Εκτιμάται ότι δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων (κυρίως παιδιού και στέγασης) αναμένεται να τα χάσουν λόγω της εφαρμογής των περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο τη διαφάνεια, τη δικαιότερη κατανομή και την εξοικονόμηση πόρων. Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα, δεν συνάδει με τον στόχο μας, που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη τονίζει ότι θέλουν να εντοπίσουν τον δικαιούχο που αποκρύπτει τα εισοδήματά του, ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία. Η υπουργός φρόντισε, πάντως, να θεσπιστεί μια έκπτωση επί του ετήσιου εισοδήματος, που αναμένεται να ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες δικαιούχους που τα έχαναν λόγω των ετήσιων αυξήσεων ή έπεφταν σε χαμηλότερη κλίμακα επιδότησης.

Ετσι, δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ένα ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, που ανέρχεται σε 20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης και στο 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Τονίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 η αναμόρφωση των επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνει τρία στοιχεία: εισάγεται κόφτης στη χορήγηση των επιδομάτων, προβλέπεται αύξηση των ποσών τους και η απόκτηση επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται πλέον από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία.

Ωστόσο, όσοι συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα τρία βασικότερα επιδόματα θα αυξηθούν από 1/1/2025. Ειδικότερα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται στα 250 ευρώ, ενώ η προσαύξηση για κάθε παιδί θα ανέλθει στα 75 ευρώ. Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει περιορισμούς για την κατανομή των επιδομάτων σχετικά με την ακίνητη περιουσία και τα αυτοκίνητα, όπως ορίζει ο κόφτης στις 220.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά και στα 1.600 κυβικά για τα αυτοκίνητα.

Πρακτικά, ένας δικαιούχος επιδόματος ΟΠΕΚΑ ή επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ θα μπορεί να ξοδέψει το μισό ποσό του επιδόματος μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλο μισό με μετρητά, συμμετέχοντας παράλληλα σε κληρώσεις και προγράμματα επιβράβευσης.

Loading