Αλλαγή ώρας: Η ώρα που κερδίζουμε και οι ανατροπές της απόφασης

Αλλαγή ώρας: Η ώρα που κερδίζουμε και οι ανατροπές της απόφασης

Σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή ώρας και θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Συγκεκριμένα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (στις 27/10) και όταν το ρολόι δείξει 04:00 π.μ. θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες στις 03:00 π.μ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας».

Επισημαίνεται ότι στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της αλλαγής ώρας από το 2021. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα στην ΕΕ.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθυστέρησαν αυτή την απόφαση. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και δεν είναι σαφές πότε ή αν η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο. Οι χώρες που δεν εφαρμόζουν το μέτρο περιλαμβάνουν την Ισλανδία και τη Λευκορωσία, η οποία το σταμάτησε μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα.

Loading