Αναδεικνύεται η στάση της κυβέρνησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του κατώτατου μισθού

Αναδεικνύεται η στάση της κυβέρνησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του κατώτατου μισθού

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβερνητική απόφαση σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σήμερα είχαμε την πρώτη συνάντηση, για να συζητήσουμε το πόρισμα το οποίο παρέδωσε η Επιτροπή για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς και για το πώς θα καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις το 80% των εργαζομένων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, ισχυρίστηκε ο κ. Παναγόπουλος, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Στη συνάντηση, επίσης, συζητήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε ραντεβού στη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, όπου θα νοηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους, γιατί είναι η μόνη απάντηση για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι από την ακρίβεια στα αγαθά και στη στέγαση, που πλήττει όλα τα νοικοκυριά.

Από την πλευρά του υπουργείου, αναφέρθηκε ότι η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, άκουσε με προσοχή και κατέγραψε όλες τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΕ. Η υπουργός υπογράμμισε ότι ο διάλογος τώρα ξεκινάει, επισημαίνοντας ότι ο κύκλος του διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους προηγείται της δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία θα τεθεί το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται αναφορά σε ορισμένα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού. Αυτά περιλαμβάνουν την προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, την προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής, καθώς και τη συνολική ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Επιπλέον, προτείνεται από την Επιστημονική Επιτροπή η θέσπιση ενός πλαισίου με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, περιλαμβάνοντας ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του.

Loading

Play