Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών

Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εξηγεί τις διαδικασίες και τα κριτήρια που ισχύουν για τις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών σε σχετική ανακοίνωση, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Από την σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί για την στελέχωση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν περισσότερες από 1.000 προσλήψεις πυροσβεστών από τους εποχικούς στην ΕΜΟΔΕ, ενώ το 2025 θα προσληφθούν επιπλέον 300 ΕΜΟΔΕ. Για την αναπλήρωσή τους χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και φέτος οι λίστες των επιλαχόντων, οι οποίες όμως πλέον έχουν εξαντληθεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζει ότι η διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης καθορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα 36/2019, που εκδόθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του ΑΣΕΠ. Το νομοθέτημα προβλέπει ότι οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ΄ έτος, με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως 5 συνεχείς αντιπυρικές περιόδους και με καταληκτικό έτος το 2024.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την ένταξη των εποχικών πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Άρα σε κάθε περίπτωση, απαιτείται νέα προκήρυξη διαγωνισμού είτε αφορά τους εποχικούς, είτε τους ΕΜΟΔΕ. Η ανακοίνωση καλεί την αντιπολίτευση να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, αντί να χρησιμοποιεί λαϊκίστικες πρακτικές άλλων δεκαετιών.

Loading