Ανησυχία για τον λιμό στη βόρεια Γάζα – Στοιχεία του ΟΗΕ αποκαλύπτουν δραματική κατάσταση

Ανησυχία για τον λιμό στη βόρεια Γάζα – Στοιχεία του ΟΗΕ αποκαλύπτουν δραματική κατάσταση

Εντυπωσιακά δεδομένα δείχνουν τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη βόρεια Γάζα, με δραματική ποσοστιαία μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως, από όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα επίθεση στη Βόρεια Γάζα, δεν έχει εισέλθει σχεδόν καμία βοήθεια στην περιοχή. Τα στατιστικά στοιχεία του Ισραήλ αποκαλύπτουν τη ραγδαία πτώση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν την εντύπωση ότι ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει τις διανομές επισιτιστικής βοήθειας σε μια προσπάθεια να λιμοκτονήσει τους μαχητές της Χαμάς.

Η Τζόις Μσούγια, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και την επείγουσα βοήθεια, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει εμποδίσει κάθε επισιτιστική βοήθεια που προσπάθησε να εισέλθει στη βόρεια Γάζα από τις 2 έως τις 15 Οκτωβρίου. Τόνισε πως μόλις μια σταγόνα ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε στην περιοχή τη Δευτέρα 14 του μήνα, με τις προμήθειες σε τρόφιμα να είναι ελάχιστες.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός φορέας COGAT ανέφερε ότι συνολικά 5.840 τόνοι τροφίμων πέρασαν στη Γάζα τις πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου, έναντι 75.898 τόνων τον Σεπτέμβριο. Ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι ο αριθμός των φορτηγών που εισήλθαν στη Γάζα είναι ο χαμηλότερος από την έναρξη του πολέμου πριν από ένα χρόνο. Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μσούγια δήλωσε ότι η διανομή τροφίμων μειώνεται ραγδαία στην περιοχή.

Επιπλέον, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ δεν διευκολύνει άμεσα νέες παραδόσεις στη βόρεια Γάζα, οι αποθήκες τροφίμων θα εξαντληθούν σε μόλις μιάμιση εβδομάδα. Ο διευθυντής του προγράμματος ανέφερε ότι οι ομάδες του στην περιοχή έχουν μόλις μια εβδομάδα αποθέματα σε αλεύρι.

Οι IDF δηλώνουν ότι σκοπεύουν να εμποδίσουν τους μαχητές της Χαμάς και έχουν εκδώσει εντολή εκκένωσης για 400.000 ανθρώπους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι αρνούνται να φύγουν, εξαντλημένοι και φοβούμενοι την έλλειψη προμηθειών. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε βομβαρδισμούς στην περιοχή Τζαμπάλια, που έχει μετατραπεί σε πυκνοκατοικημένη ζώνη.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο λιμού, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να δηλώνει την ανάγκη άμεσων ενεργειών για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Loading