Αποβολές σε μαθητές λόγω κινητών τηλεφώνων: Η Αττική διατηρεί την πρωτοκαθεδρία

Αποβολές σε μαθητές λόγω κινητών τηλεφώνων: Η Αττική διατηρεί την πρωτοκαθεδρία

Με το πρώτο κουδούνι, τα κινητά τηλέφωνα μαθητών και εκπαιδευτικών μπήκαν στην τσάντα. Η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης σχετικά με την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλέφωνων εντός σχολικών χώρων έχει αρχίσει, και παρά την αυστηρότητα, ορισμένοι μαθητές εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται.

Η πρώτη αποβολή μαθητή για κινητό σημειώθηκε σε σχολείο της Πάτρας. Πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη στη Μαγούλα, όπου η αποβολή δόθηκε από τη διευθύντρια του σχολείου. Οι γονείς του παιδιού ανέφεραν ότι η συμπεριφορά της διευθύντριας ήταν καταχρηστική. Μόλις ένα 24ωρο μετά την αποβολή, άλλοι δύο μαθητές στην ίδια πόλη υπέστησαν την ίδια ποινή λόγω μη συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, έχουν επιβληθεί συνολικά 800 μονοήμερες αποβολές σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Οι αποβολές αφορούν μαθητές που εντοπίστηκαν να έχουν το κινητό σε εμφανές σημείο εντός της τάξης ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι οι γονείς, όταν ενημερώθηκαν, συνήθως συμφωνούσαν με την ποινή.

Η Αττική κατατάσσεται στην κορυφή σε αριθμό αποβολών, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη.

Οι κανονισμοί που ισχύουν για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα Γυμνάσια και Λύκεια περιλαμβάνουν αυστηρές απαγορεύσεις. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών εντός των σχολικών χώρων. Εξαιρούνται μόνο οι ιατρικές εφαρμογές κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης.

Οι εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια μαθημάτων, οφείλουν να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα απενεργοποιημένα, ενώ μπορούν να τα χρησιμοποιούν μόνο στα διαλείμματα.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι μαθητής έχει κινητό εντός των σχολικών περιοχών, οι ποινές περιλαμβάνουν αποβολή από τα μαθήματα για μία ημέρα. Επιπλέον, εάν διαπιστωθεί ότι ο μαθητής μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές, το περιστατικό θα αναφέρεται στη διεύθυνση του σχολείου.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων καλείται να αξιολογήσει παιδαγωγικά κάθε περιστατικό και να επιβάλει αναλογικές ποινές, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως και πέντε ημέρες αποβολής.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή αυτών των κανονισμών, οι σχολικές μονάδες καλούνται να τηρούν αυστηρά τους κανόνες και να προλαμβάνουν συμπεριφορές που μπορεί να παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα.

Loading