Χάος σε ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ: Βία, θάνατοι και αγωνία για το προσωπικό

Χάος σε ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ: Βία, θάνατοι και αγωνία για το προσωπικό

Μάθετε για τις σοβαρές παραβιάσεις και την ακατάλληλη διαχείριση στο ψυχιατρείο Clifton T. Perkins. Βιασμοί, θάνατοι και καβγάδες έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας στο Μέριλαντ, ίσως ένα από τα χειρότερα του είδους του στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας ότι ακόμα και σε ανεπτυγμένες κοινωνίες, πολλά περνάνε απαρατήρητα.

Το Clifton T. Perkins Hospital Center, στην Πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ, το οποίο φιλοξενεί άτομα με διαγνωσμένες σοβαρές ψυχικές ασθένειες που έχουν κατηγορηθεί για βία, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Πρόκειται για το μοναδικό ιατροδικαστικό ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας του Μέριλαντ, μια εγκατάσταση 289 κλινών που περιθάλπει κυρίως άτομα που έχουν κατηγορηθεί για βίαια κακουργήματα, αλλά το δικαστήριο απεφάνθη ότι χρειάζονταν θεραπεία και όχι φυλάκιση. Ορισμένοι ασθενείς έχουν κριθεί ανίκανοι να δικαστούν, ενώ άλλοι έχουν το ακαταλόγιστο, λόγω της ψυχικής τους ασθένειας.

Όπως αποκαλύπτει η The Washington Post, στο εν λόγω ίδρυμα για χρόνια λάμβαναν χώρα καταστάσεις που ξεπερνούσαν την φαντασία, κυρίως χάρη στον επί σειρά ετών διευθυντή του, γιατρό Σκοτ Μόραν, με αφορμή το πρόσφατο ξήλωμά του με εντολή της Πολιτείας, καθώς ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι έστελνε ρατσιστικά μηνύματα και εκτόξευε βίαιες απειλές.

Οι ισχυρισμοί που περιγράφονται στην αναφορά του περιοριστικού διατάγματος δεν ήταν μεμονωμένοι, αλλά ήταν ένα αποκορύφωμα πολυετών καλά τεκμηριωμένων καταγγελιών για κακοδιαχείριση και μηδαμινή ασφάλεια του νοσοκομείου. Αυτές οι καταγγελίες οδήγησαν σε μαζικές παραιτήσεις προσωπικού, αφήνοντας ευάλωτους εργαζόμενους και ασθενείς.

Η ασφάλεια χρειάστηκε να καλέσει την ενδοεπικοινωνία του νοσοκομείου για να βοηθήσει όλο το αρσενικό προσωπικό. Οι καταγγελίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την πρόσληψη του Μοράν το 2019, με τις επικίνδυνες συνθήκες στην εγκατάσταση να κλιμακώνονται κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Με πολλά βίαια επεισόδια πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτός ελέγχου καυγά, ενός βιασμού και ενός θανάτου ασθενούς, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Ο Μόραν και το περιβάλλον του συγκρούστηκαν με το προσωπικό, προκαλώντας παράπονα σε κρατικούς αξιωματούχους.

Ο τότε υπουργός Υγείας απάντησε υποσχόμενος ότι θα αντιμετώπιζε τις προκλήσεις, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες παρέμειναν ανενεργές, ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης και στελέχωσης στο νοσοκομείο. Οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις αυξήθηκαν, με οργανώσεις υπεράσπισης να επισημαίνουν σοβαρές παραλείψεις στην αναφορά και έρευνα καταγγελιών.

Η κατάσταση κορυφώθηκε με τον θάνατο της 40χρονης Μαρτίνα Μόργκαν, ο οποίος πυροδότησε αστυνομική έρευνα, με τους ερευνητές να εκφράζουν υποψίες για εγκληματική ιατρική παραμέληση.

Loading