Χειμώνας στην Ευρώπη: Τα πρώτα στοιχεία και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα χιονοδρομικά κέντρα

Χειμώνας στην Ευρώπη: Τα πρώτα στοιχεία και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα χιονοδρομικά κέντρα

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δραστικά την χιονοδρομική περίοδο στην Ευρώπη, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχώς αυξάνονται.

Η κλιματική αλλαγή είναι ο κυρίαρχος παράγοντας πίσω από τις ολοένα και πιο υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Ο ζεστός και απρόβλεπτος καιρός έχει αφήσει τις χιονοδρομικές πίστες χωρίς χιόνι τα τελευταία χρόνια, μια τάση που επηρεάζει ήδη τη φετινή χιονοδρομική περίοδο ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.

Από τους 35 αναγνωρισμένους δείκτες υγείας του πλανήτη οι 25 βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί και οι ειδικοί σε θέματα κλίματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Διάχυτη ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα με αρκετούς δείκτες να βρίσκονται στο χειρότερό τους επίπεδο.

Οι επιπτώσεις στις κλιματολογικές συνθήκες ακουμπούν όλο τον πλανήτη και θέτουν προ των ευθυνών τους ηγέτες των ισχυρών χωρών που καλούνται να λάβουν άμεσα δράση εφαρμόζοντας τις αποφάσεις που έχουν παρθεί για περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Γηραιά ήπειρος εξετάζει τα δεδομένα και αντλεί πληροφορίες για τις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν υπολογίζοντας τόσο τον κοινωνικό όσο και τον οικονομικό αντίκτυπο. Κάπως έτσι μαθαίνουμε μακροπρόθεσμες προγνώσεις για όλη τη διάρκεια του χειμώνα που σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικές καθώς επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες και είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν.

Όσον αφορά την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου, οι πρώτες ενδείξεις έρχονται με αφορμή την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου, με τον ζεστό καιρό να έχει αφήσει τις πίστες χωρίς χιόνι τα τελευταία χρόνια. Ένα γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο πήρε πρόσφατα τη σκληρή απόφαση να κλείσει οριστικά τους αναβατήρες του, αφού υπέφερε από έλλειψη χιονιού, μειωμένο αριθμό επισκεπτών και χρέη.

Τα γαλλικά θέρετρα δεν είναι τα μόνα που αγωνίζονται για να επιβιώσουν: οι υψηλές θερμοκρασίες τον περασμένο Φεβρουάριο οδήγησαν πόλεις στην Αυστρία, την Βοσνία, την Ιταλία και την Ελβετία χωρίς πελάτες. Αυτές που βρίσκονται σε χαμηλά και μεσαία υψόμετρα επλήγησαν περισσότερο ενώ παρατηρήθηκε συνωστισμός στα χιονοδρομικά κέντρα σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το φαινόμενο La Niña αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην κλιματική κατάσταση της Ευρώπης, με την πιθανότητα να αυξήσει τις βροχοπτώσεις και να φέρει πιο συχνές χιονοπτώσεις. Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, δυσχεραίνοντας τις προβλέψεις.

Loading