Το ζήτημα της εφηβικής βίας αποτελεί σημαντική πολιτική πρόκληση που επηρεάζει τη νέα γενιά, όπως επισήμανε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Άννα Διαμαντοπούλου, αναλύοντας την έξαρση του φαινομένου, τις αιτίες που το προκαλούν και τις προτεινόμενες λύσεις.
«Βλέπουμε στο Ηράκλειο, στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στη Σπάρτη, σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, ακραία βία σε παιδιά 14, 15, 16 χρονών. Ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ του «αύριο», το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας, πρέπει όχι απλώς να περιγράφει τα γεγονότα, αλλά να έχει συγκεκριμένες απαντήσεις».
Αναφερόμενη στην εμπειρία της ως επικεφαλής σε «Επιτροπή Σοφών» στην Ευρώπη για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, η Διαμαντοπούλου πρότεινε ένα πλαίσιο ανάλυσης των αιτίων που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο και ευνοούν την πρόληψη. «Κάναμε διαβούλευση σε 27 χώρες με οργανώσεις νεολαίας. Ξέρετε τι μας είπαν; Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι είναι τα ψυχολογικά προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι «η γενιά αυτή, που είναι σήμερα 14, 15, 16, 18 χρονών, είναι η γενιά που έζησε τον εγκλεισμό του covid σε πολύ ευαίσθητη ηλικία».
«Καμία συζήτηση στην Ελλάδα για τον έλεγχο του περιεχομένου που φτάνει στα παιδιά»
Η Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι οι απαντήσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι διαφορετικές. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση γινόταν μια μεγάλη διαβούλευση για νόμο που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και περιλαμβάνει τον έλεγχο της πληροφορίας που φτάνει στα παιδιά. Στην Ελλάδα δεν έγινε καμία συζήτηση για αυτό», τόνισε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στηρίζει τη ρύθμιση που περιορίζει τη χρήση κινητών στα σχολεία και τόνισε την ανάγκη για ισχυρή διοίκηση και για την πρόσληψη παιδοψυχολόγων και ψυχολόγων στα σχολεία.
Τέλος, η Διαμαντοπούλου επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη σύστασης Σχολής Γονέων, που θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά χαρακτηριστικά και να λειτουργεί διαδικτυακά, επισημαίνοντας: «Δεν είναι μόνο θέμα της αστυνομίας ή πειθαρχικό θέμα, αλλά αφορά και τους γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα».