Δούκισσα Σοφία: Συγκλονισμένη από τις συνθήκες των προσφύγων του Σουδάν στο Τσαντ

Δούκισσα Σοφία: Συγκλονισμένη από τις συνθήκες των προσφύγων του Σουδάν στο Τσαντ

Η Δούκισσα Σοφία του Εδιμβούργου προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή στην ανθρωπιστική κρίση του Σουδάν επισκεπτόμενη πρόσφυγες.

Η Δούκισσα Σοφία του Εδιμβούργου αποτέλεσε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επισκέφθηκε το Τσαντ, γείτονα χώρα του Σουδάν. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να συναντήσει και να μιλήσει με τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί από το Σουδάν για να αποφύγουν τις αιματηρές συγκρούσεις. Η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μία προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή στη σοβαρότητα της κατάστασης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Σουδάν, ο οποίος δημιουργεί πλέον προκλήσεις και για το γειτονικό Τσαντ.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή που είναι τεράστια και το Τσαντ πρέπει να σηκώσει το βάρος ενώ δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα, δήλωσε η Σοφία.

Η Δούκισσα μίλησε με γυναίκες που είχαν ταξιδέψει στο Τσαντ για να ξεφύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις. Αυτές οι γυναίκες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν και, ακόμη και τότε, είναι τυχερές που κατάφεραν να ξεφύγουν. Οκίνδυνος να τους σκοτώσουν αν φύγουν από τα σπίτια τους τις απειλεί συνεχώς, είπε η Σοφία, συγκινημένη από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Στην συνέχεια περιέγραψε θλιβερές σκηνές σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ανταλλάσσουν σεξουαλικές πράξεις για νερό και φαγητό, πρόκειται για βιασμό. Αυτή είναι η βία που ασκείται λόγω των συγκρούσεων. Χρησιμοποιείται ως εργαλείο διαπραγμάτευσης, δήλωσε η Σοφία.

Η Δούκισσα, 59 ετών, είχε ταξιδέψει στη συγκεκριμένη περιοχή του Τσαντ με εκπροσώπους της UNICEF και επισκέφθηκε έναν καταυλισμό προσφύγων όπου είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 25.000 άνθρωποι. Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός του Σουδάν δεν μπορεί να αγνοηθεί, δήλωσε η Δούκισσα.

Η Δούκισσα Σοφία συνέχισε να αναδεικνύει το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων, όντας η πρώτη από τη βασιλική οικογένεια που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Loading