Δραματική μείωση των άγριων τίγρεων: Οι αιχμάλωτες στην Αμερική ξεπερνούν αριθμητικά τις ελεύθερες

Δραματική μείωση των άγριων τίγρεων: Οι αιχμάλωτες στην Αμερική ξεπερνούν αριθμητικά τις ελεύθερες

Μόλις 5.000 τίγρεις, αυτά τα εμβληματικά ζώα της Ασίας, εκτιμάται ότι απομένουν σήμερα σε άγρια κατάσταση. Το νούμερο, αποκαλύπτει νέα μελέτη, είναι πολύ μικρότερο από τον πληθυσμό των αιλουροειδών που ζουν αιχμάλωτα σε επαύλεις, ράντσα και ιδιωτικούς ζωολογικούς κήπους στις ΗΠΑ. Η ανάλυση δεν εντόπισε ενδείξεις αιμομιξίας, παρά τις αρχικές ανησυχίες, σύμφωνα με ερευνητές του Στάνφορντ στην επιθεώρηση PNAS.

Η κατάσταση των τίγρεων που αγοράζονται και πωλούνται από ιδιώτες ήρθε στην επικαιρότητα με το Tiger King του Netflix, όπου ο Joe Exotic, ένας εκκεντρικός χαρακτήρας, διατηρούσε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο. Δύο χρόνια μετά την παραγωγή της σειράς, οι ΗΠΑ θεσπίστηκαν νόμοι που απαγορεύουν την κατοχή, πώληση, αγορά ή μεταφορά αιλουροειδών όπως οι τίγρεις, ωστόσο ορισμένοι ιδιώτες που είχαν ήδη τίγρεις διατηρούν τις ιδιοκτησίες τους.

«Έτσι βγάζουν τα λεφτά τους», λέει η Έλι Άρμστρονγκ από το Στάνφορντ. Τα γενετικά δεδομένα εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν κάποιους ζωολογικούς κήπους να ιχνηλατήσουν τα γενεαλογικά δέντρα των τίγρεων και να επιλέγουν τα κατάλληλα ζώα για προγράμματα αναπαραγωγής, ώστε να προστατευτεί η γονιδιακή δεξαμενή του είδους.

Loading