Δραματική θέση της Ελλάδας στη ποιότητα εργασίας – Περίοδος έντονου εργασιακού άγχους

Δραματική θέση της Ελλάδας στη ποιότητα εργασίας – Περίοδος έντονου εργασιακού άγχους

Η Ελλάδα παραμένει από τους πιο κακοπληρωμένους και πιο δυσαρεστημένους εργαζομένους στην Ευρώπη, επισημαίνει μελέτη του ΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες ανά εβδομάδα, αλλά η αγοραστική δύναμη του μέσου ωρομίσθιου είναι χαμηλότερη και από τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ στον Σύνθετο Δείκτη Ποιότητας Εργασίας, ο οποίος εξετάζει την ικανοποίηση από τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υφίστανται τις πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας, με την Ελλάδα να κατατάσσεται πολύ χαμηλά σε διάφορους δείκτες, όπως ο δείκτης ποιότητας εισοδήματος και οι συνθήκες εργασίας.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΕTUC επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είχαν τα πιο υψηλά επίπεδα άγχους, καθώς είναι τρίτοι ανάμεσα σε 38 χώρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 61% των εργαζομένων δεν πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 26η θέση στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Στον τομέα των εργατικών ατυχημάτων, πρόσφατο περιστατικό στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου, επιβεβαιώνοντας τη ανησυχητική κατάσταση στους χώρους εργασίας. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως αυτές των διανομέων, συνεχίζονται, με αιτήματα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ασφάλισης.

Αυξάνονται επίσης τα εργατικά ατυχήματα, με 95 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του 2024 και 44 εργατικά ατυχήματα καταγράφονται καθημερινά. Οι απαιτήσεις για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προστασία των εργαζομένων είναι πιο επιτακτικές από ποτέ, με την ΟΣΕΤΕ να ζητά επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας.

Loading

Play