Δύο εναλλακτικές λύσεις για τις συντάξεις χηρείας: Περικοπές και προτάσεις του υπουργείου Εργασίας

Δύο εναλλακτικές λύσεις για τις συντάξεις χηρείας: Περικοπές και προτάσεις του υπουργείου Εργασίας

Η «καυτή πατάτα» των περικοπών στις συντάξεις χηρείας, ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και 3,5 χρόνια, καλείται να αντιμετωπίσει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας μέχρι τις γιορτές. Μετά την παρέλευση τριετίας, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο επηρεάζει όχι μόνο τους συνταξιούχους του Δημοσίου, αλλά και όσους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο για το «καυτό» αυτό ζήτημα. Το πρώτο προβλέπει ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να επιλέξει ποια σύνταξη θα περικοπεί κατά 50% μετά την τριετία, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να μειώσει τη μικρότερη σύνταξη. Στο δεύτερο σενάριο, η περικοπή θα αφορά μόνο την εθνική σύνταξη και όχι την αναλογική, περιορίζοντας τις αποδοχές στο 35% της σύνταξης του θανόντος.

Η αναδρομικότητα των περικοπών αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς οι καταβληθέντες ποσοί από τον ΕΦΚΑ θα χρειαστεί να αναζητηθούν. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σενάρια για την εφαρμογή των περικοπών και την αναδρομική αναζήτηση των υψηλότερων συντάξεων που καταβλήθηκαν. Η δυνατότητα εργασίας για τους συνταξιούχους χηρείας αποτελεί ένα από τα θέματα που προσπαθούν να ρυθμίσουν οι αρμόδιοι φορείς.

Τέλος, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν ότι βάσει του νόμου του 2016, οι δικαιούχοι λαμβάνουν για μία τριετία ποσό ίσο με το 70% της σύνταξης του θανόντος, με τις περικοπές να περιορίζονται κατά 50% μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος.

Loading