Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού στην Ελλάδα: Τα Κενά Θέσεων Εργασίας Επιβαρύνουν την Οικονομία με εκατομμύρια

Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού στην Ελλάδα: Τα Κενά Θέσεων Εργασίας Επιβαρύνουν την Οικονομία με εκατομμύρια

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα πλήττει οικονομία και τομείς με 200.000 κενές θέσεις εργασίας. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, με εκτιμήσεις που φτάνουν τις 200.000 κενές θέσεις εργασίας, έχει σημαντική επίδραση σε ορισμένους τομείς και επιβάλλει υψηλό κόστος στην ελληνική οικονομία στο σύνολό της, όπως τονίζουν επανειλημμένα οι θεσμικοί φορείς και οι επιχειρηματίες. Τα κενά στις θέσεις εργασίας είναι εμφανή στους τομείς της εκπαίδευσης, του εμπορίου και της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι κενές θέσεις εργασίας στους δευτερογενείς και τριτογενείς τομείς στην Ελλάδα ανέρχονται σε 48.813. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και άμυνα (6.903), καθώς και στη φιλοξενία και διαμονή (6.345). Η συνολική εκτίμηση ανέρχεται σχεδόν στις 170.000 κενές θέσεις, περιλαμβάνοντας και τον πρωτογενή τομέα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι το οικονομικό κόστος αυτών των κενών θέσεων εργασίας για την ελληνική οικονομία. Όπως τονίζει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το πραγματικό κόστος για κάθε μη καλυμμένη θέση εργασίας εκτιμάται στα 7.500 ευρώ ετησίως για τα κρατικά έσοδα.

Αυτά τα κονδύλια λείπουν ουσιαστικά από τον ΕΦΚΑ και την οικονομία στο σύνολό της, προσθέτει ο πρώην υπουργός. Ειδικότερα, το πρωτογενές τομέα δυσκολεύεται ιδιαίτερα να βρει εργατικά χέρια, με τον Κουτρουμάνη να επισημαίνει την έλλειψη αναπτυξιακού μοντέλου για τις αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με αναλυτές, η τελευταία εμπειρία υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play