Επικίνδυνη κατάσταση στη βόρεια Γάζα: Σιωπηλή φρίκη και ανθρωπιστική κρίση

Επικίνδυνη κατάσταση στη βόρεια Γάζα: Σιωπηλή φρίκη και ανθρωπιστική κρίση

Η ανθρωπιστική κρίση στη βόρεια Γάζα επιδεινώνεται καθώς το Ισραήλ αυξάνει τις επιθέσεις του και αποκλείει την πρόσβαση σε βοήθεια.

Το Ισραήλ έχει αποκόψει τη βόρεια Γάζα για περισσότερο από μια εβδομάδα τώρα, εμποδίζοντας την είσοδο οποιασδήποτε βοήθειας. Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Τζαμπάλια και πολιορκεί τη βόρεια Γάζα από την περασμένη εβδομάδα, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό. Σύμφωνα με το Al Jazeera, το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή κοντά στην Αλ-Φαλούτζα, στον μεγαλύτερο από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της περιοχής.

Αναφορές από ανθρώπους στη βόρεια Γάζα λένε ότι πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της φρίκης του τελευταίου χρόνου. Ο Άντριαν Τσίμερμαν, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα, δήλωσε ότι οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αδιανόητο φόβο και εξουθένωση. Καταγράφονται πολλοί θάνατοι, κυρίως παιδιών και γυναικών, με ανθρώπους να φτάνουν στα νοσοκομεία σοβαρά τραυματισμένοι.

Ο Γκίντεον Λεβί, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, δήλωσε ότι ο στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται να είναι η εθνοκάθαρση του βόρειου τμήματος της Γάζας. Η συνεχιζόμενη πολιορκία και οι επιθέσεις δημιουργούν μια ανθρωπιστική καταστροφή, με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) να αναφέρει ότι γύρω από 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι.

Ο λόγος για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις παραμένει ασαφής, καθώς το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη έχει εξουδετερωθεί πλήρως. Ωστόσο, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πιέσεις για την οικοδόμηση οικισμών στη Γάζα, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προτείνει έναν στρατιωτικό έλεγχο παρόμοιο με αυτόν που υφίσταται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο χρόνος της πολιορκίας και οι στρατηγικές αποφάσεις που λαμβάνονται από το Ισραήλ επηρεάζουν τη ζωή χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του πολέμου και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Loading