Επικινδυνότητες χολέρας και πολιομυελίτιδας στον Λίβανο και τη Γάζα προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Επικινδυνότητες χολέρας και πολιομυελίτιδας στον Λίβανο και τη Γάζα προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Ανησυχία του ΠΟΥ για την εξάπλωση χολέρας και την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στον Λίβανο και τη Γάζα. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της χολέρας στον Λίβανο είναι πολύ υψηλός, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος της οξείας και δυνητικά θανατηφόρας διαρροϊκής λοίμωξης στη χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις, όπως μεταφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης της χολέρας μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί. Αυτό συμβαίνει λόγω της κλιμάκωσης της αεροπορικής εκστρατείας κατά της Χεζμπολάχ και της χερσαίας επίθεσης στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου.

Εάν η επιδημία χολέρας εξαπλωθεί στους νέους εκτοπισμένους, μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο, Αμντινασίρ Αμπουμπακάρ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα χολέρας σε έναν υπήκοο του Λιβάνου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω υδαρούς διάρροιας και αφυδάτωσης.

Ο ασθενής, από την Αμουνίγιε του βορείου Λιβάνου, δεν είχε ιστορικό ταξιδιών, όπως δήλωσε το υπουργείο. Ο Λίβανος υπέστη την πρώτη επιδημία χολέρας μετά από 30 χρόνια κατά τη διάρκεια της περιόδου 2022-2023, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο ΠΟΥ ζητά επίσης την διευκόλυνση της συνέχισης των εμβολιασμών παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα, όπου έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 150.000 παιδιά με την απαιτούμενη δεύτερη δόση. Παρά τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, η εκστρατεία έχει στόχο να φθάσει σε περισσότερα από 590.000 παιδιά κάτω των 10 ετών.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έλαβαν δεύτερη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας στην κεντρική Γάζα μετά από δύο ημέρες εμβολιασμού είναι 156.943, αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται και σήμερα, ενώ 128.121 παιδιά έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης Α. Ζητάμε να συνεχιστεί ο σεβασμός των ανθρωπιστικών παύσεων, καταλήγει.

Loading