Eurostat: Μάθετε πόσα τρόφιμα σπαταλούνται στην ΕΕ το 2022 – 132 κιλά ανά κάτοικο

Eurostat: Μάθετε πόσα τρόφιμα σπαταλούνται στην ΕΕ το 2022 – 132 κιλά ανά κάτοικο

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθοριστεί ως η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να τονίζει την ανάγκη να σταματήσουμε «τη σπατάλη τροφίμων. Για τους ανθρώπους. Για τον πλανήτη».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO), «η μείωση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα αυξάνεται». Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 13,2% των παραγόμενων τροφίμων χάνεται λόγω διαφόρων παραγόντων κατά τη διαδικασία μέχρι την λιανική πώληση, με το 19% να σπαταλιέται σε νοικοκυριά και υπηρεσίες τροφίμων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022, οι πολίτες της ΕΕ σπαταλούσαν περίπου 132 κιλά τροφίμων ανά άτομο, με τη συνολική παραγωγή αποβλήτων τροφίμων στην ΕΕ να φτάνει τα 59,2 εκατομμύρια τόνους. Τα οικιακά απορρίμματα αποτελούσαν το 54% του συνόλου των αποβλήτων τροφίμων, με 72 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 46% προήλθε από την παραγωγή τροφίμων, τα εστιατόρια, την αλυσίδα εφοδιασμού και την πρωτογενή παραγωγή.

Πέρα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η σπατάλη τροφίμων προκαλεί και σημαντικές οικονομικές απώλειες. «Εκτιμάται ότι 735 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε παγκοσμίως», καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο επείγουσα. Η σπατάλη τροφίμων αναλογεί σε σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Η προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας να δράσει σήμερα.

Loading